Kunst uten filter

"Det meste er nord"

HVOR: Galleri SOS, Petter Dass gate 1

KUNSTNER: Stig-Ove Sivertsen

Galleri SOS viser under Galleria kunstfesival 2020 utstillingen «Det meste er nord», med akvareller av Stig Ove Sivertsen.
I tillegg er garasjen i bakgården rigget til utstilling, med hovedsakelig akrylbilder fra samme kunstner.

Tittelen til utstillingen, «Det meste er nord», er hentet fra diktet «Nord» av Rolf Jacobsen. Utstillingen er en del av Galleria kunstfestival og viser akvareller med abstrakte landskap. Landskapene er i liten grad direkte gjenkjennelige, men du skal likevel kunne kjenne deg igjen i nord.

Stig-Ove Sivertsen

Akvarellens estetikk og spontane uttrykk passer min utålmodighet veldig godt. Teknikken kan være utfordrende, spesielt i store formater. Jeg bruker å sammen- ligne bildemaking og tørkeprosess med en form for framkalling. Det er fort gjort å ende opp med en overarbeidet akvarell uten lys, nyanser og kontrast. Kjennskap til hvordan akvarelfarger og vann oppfører seg på papiret seg må erfares. Fargene er transparente og de ulike pigmentene har sin egen kjemi. Overflate og tekstur er viktig – jeg foretrekker strukturen i grovt akvarellpapir.

Selv om akvarellen passer mitt lynne, så jobber jeg også med akrylmaling. Akva- rell og akryl har helt forskjellige tilnærminger. Dekkende maling gjør at man kan bygge teksturer som er umulig med akvarell. Lyset males inn etterhvert. Selv om misstak noen ganger kan være en velsignelse for å ta maleriet videre, så kan også misstakene males over. Derfor tar ofte akrylmaleriet en helt annen retning under- veis. Resultat og uttrykk blir helt forskjellig fra akvarellene.

Jeg liker også å utfordre skaperevnen og fantasien med mer moderne grafiske teknikker*. Malerier og foto bearbeides og kombineres digitalt før det printes som giclee** på bomullspapir med lysekte pigmentbasert blek, hvor produsentene ga- ranterer en holdbarhet på minimum 75 -100 år. Opplaget er lite. Ofte håndkolo- rerer jeg grafikken til slutt og hvert eksemplar blir dermed unikt.

* Digital Graphic Artwork (DGA)
**Glclee – blekkutskrift av høy kvalitet produsert fra en digital fil

Stig-Ove Sivertsen
Høydedrag over tregrensen liten
Fjell er masse som ikke kan fjernes uten å sprenge liten
P1080697
profil-topp-d

Galleri Stokland

HVOR: Galleri Stokland, Sjøgata 25

KUNSTNER: Kirsti Stokland

I galleri Stokland finner du fargeglad fotografikk av Kirsti Stokland, som trykk, innrammet eller i andre materialer som glass, aluminium mv. Det sjarmerende huset inneholder også lokale produkter i strikk,  tekstil, keramikk mv.

20200629_095131

Team Eriksen

HVOR: Kulturverkstedet, 1. etg, Sjøgata 22/24

KUNSTNER: Morten Eriksen og Edmund Eriksen

Edmund Eriksen er 80 år, enkemann og far til tre barn. Han har i de senere år utviklet en interesse for akrylmaleri og blitt dyktigere år for år. I tillegg til maling så driver han med konkurranseskyting, og utmerker seg også der.

Et av de flotteste maleriene han har malt er et gammel krigsskip av tre på havet. Han har vokst opp ved havet og sjø og fjord er noe som har betydd mye i oppveksten, noe maleriene også bærer preg av.

Morten Eriksen er 50 år, driver på med fotografi, noe som begynte som en hobby og endte som et lite enkeltforetak der han tar på seg portrettoppdrag og andre oppdrag. Han gir ut den kjente Mosjøenkalenderen hvert år, og selger i tillegg bilder. Han vil også i år ha med seg bilder for salg på Galleria.

Et av bildene han tar med seg er et høstbilde av Lukttinden, et nydelig øyeblikk ved Luktvatn, et av mange flotte opplevelser med kameraet.

Begge ser frem til å møte kunstinteresserte fra Mosjøen og slår gjerne av en prat ved anledning.

Edmund Eriksen
Edmunds Maleri
Morten
Lukttinden Foto

Peder Eresvik

HVOR: Kulturverkstedet, 1. etg, Sjøgata 22/24

KUNSTNER: Peder Eresvik

Tekst kommer…

"Familien Nøfyse"

HVOR: Kulturverkstedet, 1. etg, Sjøgata 22/24

KUNSTNER: Hans Løvmo

Kjell Aukrust ville ha fylt 100 år i 2020 hvis han fortsatt hadde vært i live. «Skifamilien Nøfyse» er laget som en hyllest til multikunstneren Kjell Aukrust. Skiinteressen hos Kjell Aukrust syntes på mange vis. Ikke bare med flotte tegninger og tekster i bøker. Han var selv skihopper i unge år. Likeså manusforfatter for Spillefilmen «Freske fraspark» fra 1963. I 2013 kom Solan Gundersen med kortski på frimerke. Gode eksempler på skientusiasten Kjell Aukrust.
Familien Nøfyse

Åshild Nordås

HVOR: Kulturverkstedet, 1. etg, Sjøgata 22/24

KUNSTNER: Åshild Nordås

Åshild har laget glasskulpturer og dekorative produkter siden år 2000. Kunnskap og ferdighet er tilegnet gjennom kurs hos utenlandske kunstnere i løpet av flere år.
 
Hun viser en bred miks av stiler og produkter innen glassfusing og eksperimenterer stadig med nye teknikker. Kunsten inspireres av gjenbruk og kombinerer gjerne kunstglass med gammelt treverk som vindusrammer og rekved.
IMG_0975

Mari Mortensen

HVOR: Kulturverkstedet, 2. etg, Sjøgata 22/24

KUNSTNER: Mari Mortensen

Tekst kommer…

Roger Mørk Hagen

HVOR: Vikbrygga, Sjøgata 7

KUNSTNER: Roger Mørk

Mosjøværing (f. 1969) med brevkurs i tegning fra 1989 som eneste formelle kunstneriske bakgrunn. Tegnet med blyant sporadisk tidligere. Begynte å male med akryl på lerret høsten 2019.

Maleriene mine er gjerne påvirket av egne opplevelser fra både barndom og voksendom, nyhetssaker og betraktninger av stort og smått i verden – med tydelig inspirasjon fra Andy Warhols naivistiske pop art-stil og Banksys street art. Maleriene er gjerne ledsaget av en spesiell historie/betraktning og ofte med en engelsk tittel på maleriene. Jeg forsøker å tilføre maleriene både et snev av både humor og alvor.

Utstillingen min på Galleria 2020 har jeg valgt å kalle «Mixed Paintings», da samlingen med malerier ikke har et snev av en rød tråd og er en saus/mix av mye rart. Eksempler er billedserier som «Evil Mustaches», «Local heroes in small formates». I tillegg malerier som omhandler Mo i Rana i 2030, Tore Strømøy, Greta Thunberg og mye mer…

RogerMH
Probably Norways
«Probably Norways hottest male sex-symbol in the summer of 1969»

Stig Einar Edvardsen

HVOR: Vikbrygga, Sjøgata 7

KUNSTNER: Stig Einar Edvardsen

Stig Einar Edvardsen er en barnslig Væfsning på 62 som ofte glemmer at han har en alder.

«Det som kanskje kjennetegner min kunst er at jeg omtrent aldri gjør det samme. Jeg jobber og planlegger det meste digitalt, noen ganger er det digitale med helt inn i sluttresultatet og andre ganger blir alt helt analogt.

Jeg prøver alltid å finne den emosjonelle «strengen» hos tilskueren, pirke i følelser og lokke frem sinne, sorg, forundring og kanskje forbauselse. Som de fleste andre er jeg påvirket av nyhetene i samfunnet og den strømmen av «sannheter» som passerer øyne og ører hver dag, så tittelen på utstillingen «Flood of Lies» kom av seg selv.

Nye materialer og metoder finner jeg veldig fascinerende og jeg prøver til stadighet ut forskjellige teknikker i stor bredde. Så i år er det relativt mange forskjellige teknikker som utprøves.

Galleria Kunstfestival topper året og mitt årsskifte kommer på en måte når Galleria er over.»

Self Stig
Enviromental Lies

Marte Henriksen

HVOR: Jacobsenbrygga, 3. etg

KUNSTNER: Marte Henriksen

Utstilling av digitale bilder, tegninger, maleri og ett broderi.
Bildene er resultatet av å utforske form, materiale og farger på en intuitiv måte med enkle redskaper.

Formspråket er for det meste abstrakt, og formidler følelser og stemninger. Det abstrakte formspråket åpner opp for subjektive tolkninger fra deg og meg

1590499897289
1589827126042

Viktor Furnes

HVOR: Ola Oktoberbrygga, Sjøgata 35b (Nergato)

KUNSTNER: Viktor Furnes

Tekst kommer…

Paletten Maleklubb

HVOR: Forsjordbrygga, Sjøgata 11a

KUNSTNERE: Paletten Maleklubb

Paletten er en aktiv klubb for tegne- og maleinteresserte i Mosjøen. Klubbmedlemmene praktiserer forskjellige teknikker som akvarell- og akrylmaling, blyant- og tusjtegning og har vært med i Galleria flere ganger. 

I år og holder Paletten til i Forsjordbrygga og har åpent kl.10 – 17.

Paletten Forsjord

Renate Dahlheim

HVOR: NANO, 2. etg, Sjøgata 23e

KUNSTNER: Renate Dahlheim

Tekst kommer…

Åshild Nordås bilde

"Divan"

HVOR: Vefsn bibliotek, Kulturhuset, Smågan 2

PROSJEKT: "Integrering - hvilken vei?"

Divan er en unik plass på Vefsn bibliotek hvor folk kan ha hyggelige sofasamtaler om verdens litteratur og kunst.

Ettersom sofamøter nå er umulig å gjennomføre på grunn av koronaregler, kom vi til en annen løsning – å lage en spesiell Divan-kunstinstallasjon.
Selve ordet «divan» er noe fremmed som allerede er vel integrert i norsk språk: fra tyrkisk divan, opprinnelig fra persisk devan, arabisk devan, slaviske språk divan – det er en sofa som skiller seg ut fra konvensjonelle modeller, normalt dekket av et teppe og/ eller store puter.

Men forfølger man ordets etymologiske historie bakover i tid, kommer man til at det opprinnelig var et persisk ord som omtrent betyr diktsamling. Derfor skal vår kunstinstallasjon på Vefsn biblioteket bestå av alle nevnte elementer: sofa, «folk» som leser bøker/diktsamlinger, kunst laget av utenlandske i Mosjøen og alt satt sammen i en felles sammenheng.

«Divan» på Vefsn bibliotek er resultat av arbeid i prosjektet «Integrering- hvilken vei?».
Vefsn er en av 4 kommuner i Nordland som deltok i dette prosjektet, som er utviklet av Nordland Fylkesbibliotek og finansiert av Nasjonalbiblioteket. Målet for prosjektet er å få kulturutveksling og integrering begge veier inn i biblioteket og å få flerkulturell kunnskap mer synlig.