Hva er erotisk, hva er sensuelt, og hva er bare dans? Små koreografiske og menneskelige grep gjør at vi tolker bevegelsene på helt ulike måter.

Kartellet presenterer forestillingen “Danse staur, danse staur”, under Festspillene Helgeland 2022.

Å danse staur er et nordnorsk begrep for å danse sammen med en av samme kjønn. Dette var vanlig blant annet under Lofotfisket, der menn danset med menn, uten at det ble sett på som mer merkelig enn kortspill, slåssing og synging. Å danse staur, eller å staure, ble også̊ brukt når to kvinner danset sammen.

Ett eksempel er måten kvinnene i nord har danset sin polsdans: utagerende og med stor kraft. Men hva er erotisk, hva er sensuelt, og hva er bare dans? Små koreografiske og menneskelige grep gjør at vi tolker bevegelsene på̊ helt ulike måter.

Dansekompaniet Kartellet skal for første gang ha med kvinnelige dansere, noe som vil gi oss nye perspektiver på̊ dans, kjønn og forventet adferd mellom kjønnene. Det mannlige, det kvinnelige og det menneskelige står sentralt i denne produksjonen, der det lekes gjennom heftig dans.

Kartellet gjorde sin første forestilling i 2012, i samarbeid med Kalottspel og Folkemusikk Nord. De har vunnet Kritikerprisen, Troms fylkes kulturpris, vært Festspillprofil ved Festspillene i Nord-Norge, og er kjent for å bruke tradisjonelle danser og bevegelser på en utradisjonell måte, i nærkontakt med publikum.

Varighet 45 min

Koreografi Kartellet / Sigurd Johan Heide
Kostyme Marita Solhjell Ølander
Dansere Dina Bruun, Tone Ingvaldsen, Inge Martin Helgesen, Ådne Kolbjørnshus
Musikere og komponister Mariann Torset, Nina Fjeldet

Støttespillere/co-produksjon Førde Internasjonale Folkemusikkfestival
Støttet av FFUK, Folkemusikk Nord, Norsk Kulturfond, Fond for lyd-og bilde og Fritt Ord

Arrangører: Festspillene Helgeland

Kjøp billett

Vis alle arrangementer

Dato:

8. juli 2022

Klokkeslett:

18.00 - 18.45

Sted:

Drevvatn bygdehus

Pris:

Voksen: 200,-
Honnør: 150,-
Barn/ungdom: 100,-

Kategori:
Dans Folkedans