Tor Alvin Wika har sammen med sine medmusikere satt sammen et program som byr på høydepunkter fra og kontraster til den franske musikkarven, som vi har kalt “Franske strømninger”. Programmet inneholder musikk av Poulenc, Vieuxtemps, Debussy, Glière og Ravel. 

Med seg har han Franziska Wika (klaver), Adam Melchior (fiolin), Lars Marius Hølås (bratsj), Gunnhild Nordahl (bratsj), Eivind Rossbach Heier (cello) og Jostein Bolås Brødreskift (kontrabass). 

Program

Francis Poulenc – Sonate for fiolin og klaver
Henri Vieuxtemps – Capriccio for bratsj
Claude Debussy – Piken med linhåret
Reinhold Glière – Tre duoer for to fioliner
Maurice Ravel – Strykekvartett i F-dur, 1. og 2. sats

Hovedverket på konserten er Poulencs sonate for fiolin og klaver. Poulenc skrev sin første og eneste fiolinsonate under andre verdenskrig, mellom 1942 og 1943. Sonaten ble skrevet til minne om den spanske poeten Federico Garcia Lorca. Poulenc hadde flere ganger tidligere forsøkt å skrive en sonate for fiolin og klaver, men hadde tidligere gitt opp med forsøket. Poulenc er kjent for ikke å ha skrevet spesielt mye musikk for strykeinstrumenter og uttalte ofte at han syntes fiolinen fikk for stor oppmerksomhet på musikkscenene. Men denne gangen var annerledes ettersom han ble oppmuntret til å komponere verket av den berømte og begavede fiolinistinnen Ginette Neveu. Ginette Neveu er i dag spesielt kjent for å ha vunnet Wieniawski fiolinkonkurranse foran selveste David Oistrakh i en alder av kun 15 år, hvor Oistrakh på det tidspunktet var 27 år. Poulenc hevdet selv at han fikk mye hjelp og tips fra Neveu til å skrive sonaten og at de fiolinistiske «delikatessene» var hennes fortjeneste. Sonaten har tre satser hvor den mellomste ofte beskrives som sonatens høydepunkt. Diktet «La Guitare fait pleurer les synges» av Lorca er brukt som inspirasjon til denne satsen. Første og siste sats er derimot av en mer brutal karakter.

Kjøp billett

Vis alle arrangementer

Dato:

7. juli 2022

Klokkeslett:

20.30 - 21.30

Sted:

Ungdomslokalet

Pris:

Voksen: 200,-
Honnør: 150,-
Barn/ungdom: 100,-

Kategori: