Om festivalen

Har du følt deg fastlåst de siste to årene? Låst til hjemmekontorstolen? Begrenset fra å kunne reise og oppleve nye ting? Følt at verden har stått stille? Da er det bare å glede seg til Festspillene Helgeland 2022 – hvor vi sammen skal sette Mosjøen, Helgeland og hele verden i bevegelse igjen!

Velkommen til Festspillene Helgeland 2022, en av Nord-Norges største og flotteste festivaler. 

Som tematikk har vi i år valgt oss nettopp «Bevegelse», og innenfor dette vil vi leke oss med arrangementer og utstillinger som får tankene til å vandre, dansefoten til å rykke, og følelsene til å løpe løpsk. Etter to år med hjemmekontor, reiserestriksjoner og danseforbud, er vi lei av å sitte stille. Gjennom åtte dager, 2.–9. juli, settes byen på hodet. Festivalen fyller Sjøgata og Mosjøen sentrum med masse liv og aktivitet både på dagtid og kveldstid. 

Festivalprogrammet består av over 100 arrangementer og 30 utstillinger. Det blir byfest, sommermusikkskole, kunstmesse, elleville konserter, grensesprengende utstillinger og Barnas Festspill. Noe for alle aldre og for enhver smak. Festspillene Helgeland er en festival som inspirerer både fastboende, utflyttere og potensielle innflyttere. Vi løfter fram det beste Helgeland har å by på av kunst og kultur, og knytter verden og Helgeland sammen. 

Festspillene Helgeland er en festival hvor kunstnerne og utøverne har frie tøyler og hvor du som besøkende er i fokus. I år har vi plukket fram noe av det beste fra kunst- og kulturscenen på Helgeland, som vi nærmest ikke kan vente med å presentere. I tillegg kommer spennende og makeløse kunstnere fra hele landet og fra rundt om i Europa. Sammen med våre partnere i Toppenkurset, Byfesten og Galleria Kunstfestival byr vi på åtte dager med varierte og unike opplevelser, i Mosjøen, og på hele Helgeland. 

På Festspillene Helgeland vil man bli inspirert, utfordret og provosert – på alle mulige måter bli beveget av det man får oppleve. 

Styret

Styreleder: Ellen Schjølberg
Personlig vara: Åse Granmo

Styremedlem: Kristian Sæterstad
Personlig vara: Minda Marie Fiskum

Styremedlem: Roar Møller
Personlig vara: Heidi Ånes

Styremedlem: Lars Øivind Andresen
Personlig vara: Bodil Nystad

Administrasjon

Festspillsjef: Carl Ninian Wika
carl.ninian@festspillenehelgeland.no

Produsent visuell kunst: Jørgen Sjåvik (ansatt i Galleria Kunstfestival)
produsent@galleria.no

Koordinator dans og bevegelse: Anne-Marit Almås Marken

Koordinator Toppenkurset: Cathrine Holmesland
kontakt@toppenkurset.no

Koordinator Toppenkurset: Birgitte Mikalsen (ansatt i Toppenkurset)
kontakt@toppenkurset.no

Transportkoordinator: Justus Aakre Zeiger

Produsent musikk og scenekunst: Roar Møller

Programråd

Carl Ninian Wika (leder)
Ada Einmo Jürgensen
Katrine Remmen Wiken
Nicholas Carthy
Roar Møller
Sandra Steffensen
Trond Wika
Øivind Mikalsen
Cecilia Persson
Mari Hypher
Julie Christensen Valla

Eierfestivaler

Toppenkurset

Toppenkurset favner både en internasjonal musikkfestival med over 20 konsertarrangementer og et internasjonal sommerakademi mer enn 100 deltakere. Flere profesjonelle solister og ensembler gir egne konserter i tillegg til å være faglige veiledere for unge musikere i etableringsfasen. Festivalen er Nord-Norges største arrangement av sitt slag. Toppenkurset representerer en ungdomsfestival med ungdom som utøvere og formidlere  i samspill med fremragende kunstnere og pedagoger, med spennvidde fra kammermusikk til store symfoniske produksjoner.

Dermed sikrer Toppenkurset barn og unges tilgang til nyskapende kunst av høy kvalitet, barn og unges tilgang til profesjonelle kulturmøter samt barn og unges egen produksjon av kulturelle ytringer i en profesjonell sammenheng.

Galleria Kunstfestival

Galleria kunstfestival er en arena for mangfoldet av visuelle kunstuttrykk og skal formidle impulser fra den internasjonale kunstverden og samtidig gi plass til den folkelige kunstinteressen. Galleria skal skape møteplasser for kunstnere og barn & unge og reflektere at Norge er et flerkulturelt samfunn. Galleria skal bidra til å heve sosiale og estetiske kvaliteter i byrommet. Galleria kunstfestival er “kunst uten filter” og ønsker at unge kunstnere, kunstnere in spe og amatører skal få stille ut og selge på samme arena som anerkjente utøvende kunstnere og gallerier. Dette skaper en unik stemning og atmosfære. I tillegg er Galleria “kunst med filter” hvor vi inviterer anerkjente kunstnere til å ha egne dedikerte utstillinger.

Byfesten

Byfesten er den desidert største happeningen i Mosjøen med opp til 5000 personer samlet i Sjøgata-området. Byfesten avslutter Byfestveko som arrangeres av Sjøgata næring og miljø. Byfesten kjennetegnes ved at det er levende musikk på alle scener, både inne og ute, og servering av mat og drikke på tradisjonelle og utradisjonelle steder. Trangt og trivelig og mange glade gjensyn.

Samarbeidspartnere

Festspillene Helgelands partnere deler vår vilje til å skape store kulturelle øyeblikk for alle, og vår ambisjon om at Festspillene Helgeland skal være en arena for store og grensesprengende opplevelser. De er med på å løfte Helgelands kunstnere og utøvere opp og fram, og skape en festival som Helgelendingene er stolte av.

Grafisk materiell

Grafisk materiell til nedlastning