Festivalprogram 2019

Vi kan se tilbake på det første Festspillene Helgeland, som i 2019 besto av drøyt hundre ulike og fantastiske arrangementer.

29.

Juni

Åpning av Festspillene Helgeland

12:00

Åpningsforestilling

Mosjøen Kulturhus

Helgeland Sinfonietta, hele Helgelands profesjonelle ensemble, står selvfølgelig i sentrum når det første Festspillene Helgeland skal åpnes! Forestillingen har fått navnet «Lavine», som henspeiler på opplevelsen av et skred med kulturelle inntrykk. Nicholas Carthy er orkesterets dirigent. Frode Fjellheim med solister vil sammen med orkesteret by på joik i moderne tolkning. I jazzklavérkonserten «Rhapsody in Blue» av George Gershwin er Franziska Wika solist. I tillegg får publikum høre Jacques Ibert sin fantastiske «Divertissement». Dansere fra Balance vil iscenesette den magiske musikken visuelt.

13:00

Kunstvandring - utstillingsåpninger

Fra Hotellhagen til Mjaavatnbrygga

Fra Mosjøen Kulturhus blir publikum tatt med på en vandring rundt i sentrum, via avduking av årets kunstinstallasjon, og til Mjaavatnbrygga, hvor Galleria Kunstfestival får sin offisielle åpning. Varaordfører Åshild Pettersen vil holde tale, og det blir servert snacks og noe å drikke.

13:10

Avduking av Stig Einar Edvardsens kunstinnstallasjon

Smuget i Sjøgata

13:00 - 17:00

Utstillinger

"Kunst uten filter" - Galleria Kunstfestival

Sjøgato

Hver dag gjennom festivalen kan du gå på utstillinger i små og store gallerier i Sjøgata. "Kunst uten filter" er navnet på utstillingene under Galleria Kunstfestival, og her får du oppleve anerkjente profesjonelle kunstnere side om side med dyktige amatører.

15:00

Bjørnar Pedersen / Illumination

Vernissasje

Jacobsenbrygga

Utstillingen er satt sammen av et utvalg av ni samiske kunstnere som alle er opptatt av å utforske maleriet som medie og det visuelle språkets muligheter. Dette er ikke en utstilling som fokuserer på politiske spørsmål og identitetsproblematikk som flere større utstillinger med samisk kunst har gjort de siste årene, utstillingen fokuserer mer på form og åndelighet. Problemstillingen kan vi enkelt si er maleriet selv! Utstillingen viser tendenser fra slik maleriet har utviklet seg fra 1970-tallet til i dag med å inkludere kunstnere av ulike generasjoner og tradisjoner. Utstillingen inneholder malerier i variert størrelser og motivene er i stor grad abstrakte og mer antydende.

16:00

Randi Rønning

Vernissasje

Torgpaléet

Randi Rønning kommer fra Sandnessjøen og har de siste årene jobbet med malingen på heltid. Hun har utdannelse fra Nydalen kunstfagskole, Christiania Fri Akademi og Torhild Ramberg kunstskole på Steinkjer. Randi maler hovedsakelig i akryl på lerret og har som regel mennesker med i bildene til tross for at hun jobber for det meste intuitivt. Kunstneren arbeider i en intuitiv prosess, og bygger opp flater som materialiserer seg som organiske former, ganske ofte som mennesker. Kunstneren ønsker å formidle en følelse eller stemning, og håper at mottaker kan finne sin historie i bildet. Hun lar seg inspirere av de nære, hverdagslige ting, møter med mennesker og naturen. Det er maleprosessen og veien frem mot det ferdige bildet som er det mest interessante for kunstneren, og ikke nødvendigvis sluttresultatet.

18:00

Perpendikulør

Vernissasje

Øyen Trevarefabrikk står fullstendig urørt med utstyr slik den ble forlatt da produksjonen ble lagt ned i 2014. Gamle, men fullt operative og funksjonelle maskiner og utstyr vitner om lang en tradisjonsrik produksjon og solid håndverk. I denne atmosfæren ønsker Endresen og Sivertsen å lage en utstilling som tar publikum på en reise i tid og rom, en dialog mellom det musikalske og visuelle. Målet er å gi publikum nye assosiasjoner og bringe inn dimensjoner som ikke ville være like innlysende uten den kunstneriske samtalen mellom musikken og bildene.

20:30

Siril Valberg

Klassisk festspillklubb

Kulturverkstedet

Siril Aufles Valberg er en ung pianist fra Mosjøen som våren 2017 avsluttet masterutdanning ved Norges Musikkhøgskole i Oslo. Etter konserter i bl.a Stormen kulturhus i Bodø, Disen gård og Musikkteateret i Kongsberg kommer hun nå til Festspillene på Helgeland med David Monrad Johansen (1888-1974) samlede klaververker på programmet. I likhet med David Monrad Johansen har Valberg også vokst opp i Mosjøen. Der studerte hun ved musikklinjen før hun gikk et år på Toneheim folkehøgskole og deretter begynte studiene ved Norges Musikkhøgskole. Som 17-åring spilte hun sitt første stykke av Monrad Johansen og har siden jevnlig opptrådt med hans musikk. «Det er noe med tonespråket og uttrykket i musikken som treffer meg og passer mitt «nordnorske temperament», sier hun.

22:00

Pianobar med HC

Gilles

Pianokvelden fortsetter på Gilles. Hans Christian Digermul aka HC tar av med sitt lekne og råe pianospill. Velkommen til en underholdende og fartsfylt avslutning på åpningsdagen.

Meta