9. juli

Historisk vandring i Sjøgata

HVOR: Sjøgata

NÅR: 10.00 - 11.00

En vandring med guide gjennom bevaringsområdet Sjøgata er «obligatorisk» når du er på besøk i Mosjøen. Sjøgata er et gateløp bestående av Nord-Norges lengste rekke av gamle trehus bevart fra 1800-tallet.

Helgeland Museum, avd Vefsn, vil hver dag under festspillene invitere med på oppdagelsesferd blant de gamle trehusene, naustene og historiske bygningene som befinner seg i vakre Sjøgata.

Vandringen varer i ca 45 minutter, og går fra hotellhagen til Fru Haugans og ned til Jacobsenbrygga. Oppmøte er ved Jacobsenbrygga. Her får man høre om opprinnelsen til den flotte trehusbebyggelsen i Sjøgata og historien om da Mosjøen fikk bystatus for første gang i 1875. Vandringen avsluttes med et besøk i museets byhistoriske utstilling.

Kunstvandring på Fru Haugans hotell

HVOR: Fru Haugans Hotel

NÅR: 11.00

Kunstvandringen vil kunne gi en historisk kunstopplevelse på Nord-Norges eldste hotell fra 1794. Forskjellige typer kunst som f.eks. billedkunst, litografier, tresnitt, rosemaling, billedvev og gammelt inventar vil oppleves under vandringen inklusive Hotellhagen og Hotellmuseet hvor gamle daterte gjenstander brukt på hotellet vises frem.

Påmelding kr 150,- inkl. kaffe/kake.
På elveterrassen el. Vinterhagen.

Barnas Festspill - Musikkfabrikken

HVOR: Ungdomslokalet

NÅR: 11.00

Har du lyst til å lage musikk selv? Trio no Treble, stryketrioen som har spilt på VG-listas konsert på Rådhusplassen, inviterer til Musikkfabrikken! Sammen med seg har de Toppenkursets juniororkester. 

I denne interaktive konserten, vil du få sette sammen musikk, helt selv. Du får eksperimentere med dynamikk, oppbygging, harmoni og sjanger. Stryketrioen og juniorkesteret er verktøyet, du er komponisten. Kreativitet og lekenhet står i fokus under Musikkfabrikken!

Lunsjkonsert

HVOR: Kulturverkstedet

NÅR: 12.00

Lunsjkonsertene på Kulturverkstedet har i sine 23 år blitt en institusjon i Mosjøen. Under festspillene får dere i publikum høre hele tre!

Program kommer. 

Fri inngang – navnregistrering i døra.

Frigjørende dans

HVOR: Vefsn bibliotek (Kul stor)

NÅR: 14.00

På begynnelsen av 80-tallet skapte Gabrielle Roth metoden «Frigjørende dans». Ideen er at for at mennesket skal føle seg fri og i kontakt med seg selv, bør hun bevege seg til noen forskjellige rytmer, helst hver dag.

Frigjørende dans handler om å sette samme forskjellige typer musikk, for så å la den individuelle kroppen bevege seg slik som DEN SELV VIL. Gjerne med bind for øynene, så man ikke blir distrahert av andre rundt seg. Meningen er at man ved hjelp av musikk og bevegelse skal komme i kontakt med sin egen sjel og skaperkraft, som jo er essensielt for kunstnere og artister av alle slag.

Det er jo det unike uttrykket som berører andre, når kunstneren eller musikeren spiller ut fra sin sjel. Med teknikk og beherskelse av sitt medium i grunnen, må så utøveren men sin unike uttrykksevne fra sjelen bære fremførelsen ut.

I løpet av mine 15 år som kunstlærer, for både voksne og barn, i Sverige og Norge, har jeg til stadighet kommet i kontakt med elever som er redde for å skape, redde for å uttrykke seg selv. Føler at denne metoden kan hjelpe mange til å komme over denne redselen, som grunner seg i brist på kontakt med og tro på seg selv.

Jeg ønsker å skape et prosjekt med frigjørende dans i kombinasjon med maleri. Jeg vil lage 10 sesjoner med ferdig opplagt musikk, der hver sesjon har et eget tema. Det kan handle om elementene ild, vann, jord og luft, arketypiske figurer(som vi alle har felles i vår psyke), eller for eksempel følelsetilstander, som man kan få mulighet til å agere ut gjennom dansen. Det kan også være en stille, introvert sesjon, der man ledes til stille rom i sitt indre.

Etter at deltagerne har gått igjennom dansesekvensen, og kommet i kontakt med sitt indre vesen, inviteres det til ferdig oppsatte store pannåer hvor hver og en kan vandre inn i fargenes verden med sin danseopplevelse i kroppen. Her kan man velge å male med fingrene eller med pensler, og flere farger er satt ut til disposisjon.

Målet med prosjektet er at deltagerne skal komme nærmere i kontakt med seg selv og sin egen unike skaperlyst.

Påmelding til Anne-Britt Ravnå,
Tlf: 46842340
Pris kr 200.-

106911890_1138170576557905_9036343611135532820_n

Flo og Fjære

HVOR: Folkets Hus Vega

NÅR: 18.00 

Digital Seter presenterer for første gang forestillingen «Flo og Fjære» på Festspillene Helgeland i 2020. Ideen bak er tidsbilder fra Mosjøens 150-årige historie utdypet som en multimediaforestilling med musikk, teater og video.

Forfatteren Andreas Haukland har skildret byens etablering gjennom flere romaner. Det blir glimt fra de første sjøbodene i Sjøgata, tiden da engelske interesser etablerte sagbruk, de enorme skogene ble hogd ut og tømmerfløtning på Vefsna. Vi besøker Tiendebytte, en av landets eldste martnan hvor handelsfolk fra hele landet møtes, varer og tjenester byttes, gjøglere underholder og en unik kafékultur utvikles. Øyfjellet har farlige fallvinder som kommer ned Trongskaret og snøras buldrer tidvis 800m rett ned på byen. Mosjøen er idag utviklet til en moderne industriby, Øyfjellet byr på Via Ferrata klatrerute, en lang zipline over elven og i fjor åpnet Dronning Sonja Helgelandstrappen, en steintrapp opp Trongskaret til toppen av fjellet.

Farene med fallvind og ras fra fjellet lever fortsatt blant befolkningen i Mosjøen, en by som også idag har en helt unik kafékultur og et svært rikt kulturliv. Historiske Fru Haugans hotell pryder enden av Sjøgata med nordnorges lengste sammenhengende trehusbebyggelse som med et nødskrik ble reddet fra rasering på1970-tallet. Lokalmiljøets konflikter har i tiden vandret fra temaer som avskoging, byutvikling, bevaring, regionalisering og idag står striden om vindmøller. Forestillingen Flo og Fjære benytte også dikt av Oddvar Steinrud alias Anton Sauflokkli. Dette materialet har krydret byens revytradisjon med slagkraftige prosa om kjærlighet, hardt arbeid, relasjoner og dagligdagse problemstillinger. Diktsamlingen «Husfauel ́n» av Anton Sauflokkli er 40 år i 2020!

Digital Seter består av to trombonister, en vokalist og en videokunstner, ensemblet byr dessuten på et stort instrumentarium av lur, bukkehorn, fiolin, harpe, perkusjon og elektronikk. Video projekteres direkte på ensemblet, på oppstilte rammer og på scene og gulv. Scenografi og videokunst er utviklet av Åslaug Krokann Berg i samarbeid med Carle Lange. For å regissere «Flo og Fjære» med tekst, lyrikk, musikk og elektroniske effekter har vi knyttet til oss Torfinn Nag som instruktør.

Musikken består av alt fra nostalgisk folkemusikk med lur og lokk, klassiske innslag, fusion- rock, støy og frie elektronisk klangflater som tidvis underlag til tekst og skuespill. Vi ønsker å løse opp i en konservativ konsertform.

Anniken Solli-Mork – sang, fele, harpe, tekst, komponist
Gaute Vikdal – basstrombone, lur, bukkehorn, tekst, komponist Henning Johnsen – trombone, tekst, sang, elektronikk, komponist Åslaug Krokann Berg – videokunst
Carle Lange – scenografi
Torfinn Nag – regissør

Orgel i samspill

HVOR: Dolstad kirke

NÅR: 18.00

Orgel i samspill er et konsept hvor orgelet møter andre instrumenter til unike musikalske kombinasjoner. I denne konserten vil vi få høre orgel sammen med slagverk, og også orgel med strykere. På programmet står musikk av Joseph Jongen, Georg Friedrich Händel, Egil Hovland og Arne Nordheim.

Solister er Lars Notto Birkeland (orgel) og Kristoffer Almås (slagverk). Strykeorkesteret fra Toppenkurset er under ledelse av den eminente Nicholas Carthy. På konserten får vi også høre messingensemblet Toppen Ten Piece.

Lars Notto Birkeland er en allsidig musiker med bakgrunn som organist, dirigent, pianist og akkompagnatør. I tillegg til stillinger som kantor i Akershus Slottskirke og undervisningsstillinger ved NMH og Barratt Due musikkinstitutt har han en omfattende frilanskarriere.

Kristoffer Almås er utdannet ved Norges Musikkhøgskole. Han har de siste årene markert seg nasjonalt i slagverksduoen PERCelleh, som både har vunnet Ungdommens Musikkmesterskap, blitt tatt opp i talentprogrammet Crescendo, og hatt flere store oppdrag ved Festspillene i Bergen og Rosendal Kammermusikkfestival.

DaCapo Hippies

HVOR: Kulturverkstedet

NÅR: 18.00

DaCapo Hippies med Christin Eriksen piano/vokal og Arvid Martinsen vokal/akustisk gitar er klar for kosekveld med en stor bukett kjente hits fra vårt repertoar. Vi byr på alt mulig av hits fra Lillebjørn Nilsen, Halvdan Sivertsen, Randi Hansen, The Kids, DDE, Hellbillies, ZOO, Pussycats, Take Five, The Beatles, Sven Ingvars Vamp, The Everly Brothers, og selvfølgelig Bobby Bare m.m.

DaCapo Hippies er en duo med forkjærlighet for allsang og kjente poplåter fra gammel og ny tid. Disse allsangkveldene er krydret med historier om låtene og komiske historier fra lange musikerliv. Allsangduoens egne allsangbøker “Syng og vær glad” ligger ute på alle bordene med kveldens tekster. Lydstyrken er behagelig og avpasset publikum som er i fokus med sin sang. Vi i DaCapo Hippies er selvfølgelig forsangere med piano og akustisk gitarakkomagnement med eget sanganlegg.

Christin Eriksen sang/piano og Arvid Martinsen sang/akustisk gitar bidrar til sangglede med et stort utvalg av kjente kjære norske, svenske, engelsk/amerikanske hitlåter fra slutten av 50-tallet og frem til i dag. Det er åttende året vi har disse månedelige allsangkveldene på Kulturverkstedet i Sjøgata i Mosjøen.

I tillegg har DaCapo Hippies engasjementer for den Kulturelle Spaserstokken og besøker stadig alders og sykehjem rundt omkring. Særdeles hyggelig med sang og musikk for eldre som har levd et langt liv og som livner til da de får høre sin ungdoms musikk, husker tekstene og synger med. Vi har også besøkt Trofors i Grane Kommune, Hattfjelldal, Korgen, Bleikvassli, Mosjøen, Hemnesberget, Leirfjord, Harstad og Bjarkøy og utvider stadig vårt allsangområde.

En allsangkveld med DaCapo Hippies gir overskudd, godt humør og stor sangglede.

Sondre Kleven Quintet

HVOR: Mosjøen Kulturhus

NÅR: 20.00

Sondre Kleven Quintet spiller egenkomponert musikk innenfor jazzfusion-sjangeren og låtene og arrangementene er skrevet av Kleven. På repertoaret har de moderne lett lyttbare fusion-låter og også en del rolige ballader. Låtene er inspirert av legendariske musikere og band som Jan Garbarek, Yellowjackets, Michael Brecker, Pat Metheny m.m. Alle bandets medlemmer har studert ved Musikkonservatoriet i Tromsø.

Kvintetten har spilt på ulike festivaler og konsertarenaer i landsdelen som Tromsø Jazzklubb, Nordland Musikkfestuke, Nordlysfestivalen, Chrisfestivalen, Tromsø Jazzfestival og Bodø Jazz Open. De har også vært og spilt i Hamar og Inderøy. I nyere tid har bandet hatt mye fokus på Klevens mastergradsprosjekt ved konservatoriet i Tromsø.

Bandets medlemmer er også medvirkende i flere andre prosjekter og band som med Kalle Urheim, Tromsø Storband, Habaneroz, BIRRI, Karin Park, Lars Bremnes m.m.

Bandet består av:
Sondre A. Kleven – saxofoner
Henrik Skog – gitar
August Veseth – keyboard
Joakim Kristiansen – bass
Martin Lien – trommer

Bathos

HVOR: Mjaavatnbrygga

NÅR: 22.00

Bathos er en perkusjonstrio som holder til i Oslo, og består av Håkon Drevland, Geir Strande Syrrist og Simen Brenden. De har studert sammen i 6 år og spilt sammen i mange forskjellige sammenhenger, og har dermed et bredt spekter av erfaringer de kan basere sitt musikalske samspill på. De hadde sin egen debutkonsert høsten 2018 på Norges musikkhøgskole, der de spilte både veletablerte verker fra det klassiske slagverksrepertoaret, samt nylig skrevne stykker av lokale komponister. Trioen er opptatt av å utfordre seg teknisk, musikalsk og samspillsmessig gjennom eksisterende repertoar, men jobber også aktivt med urframføringer og samarbeid med komponister.