8. juli

Historisk vandring i Sjøgata

HVOR: Sjøgata

NÅR: 10.00 

En vandring med guide gjennom bevaringsområdet Sjøgata er «obligatorisk» når du er på besøk i Mosjøen. Sjøgata er et gateløp bestående av Nord-Norges lengste rekke av gamle trehus bevart fra 1800-tallet.

Helgeland Museum, avd Vefsn, vil hver dag under festspillene invitere med på oppdagelsesferd blant de gamle trehusene, naustene og historiske bygningene som befinner seg i vakre Sjøgata.

Vandringen varer i ca 45 minutter, og går fra hotellhagen til Fru Haugans og ned til Jacobsenbrygga. Oppmøte er ved Jacobsenbrygga. Her får man høre om opprinnelsen til den flotte trehusbebyggelsen i Sjøgata og historien om da Mosjøen fikk bystatus for første gang i 1875. Vandringen avsluttes med et besøk i museets byhistoriske utstilling.

Kunstvandring på Fru Haugans hotell

HVOR: Fru Haugans Hotel

NÅR: 11.00

Kunstvandringen vil kunne gi en historisk kunstopplevelse på Nord-Norges eldste hotell fra 1794. Forskjellige typer kunst som f.eks. billedkunst, litografier, tresnitt, rosemaling, billedvev og gammelt inventar vil oppleves under vandringen inklusive Hotellhagen og Hotellmuseet hvor gamle daterte gjenstander brukt på hotellet vises frem.

Påmelding kr 150,- inkl. kaffe/kake.
På elveterrassen el. Vinterhagen.

Barnas Festspill - Musikkfabrikken

HVOR: Ungdomslokalet

NÅR: 11.00

Har du lyst til å lage musikk selv? Trio no Treble, stryketrioen som har spilt på VG-listas konsert på Rådhusplassen, inviterer til Musikkfabrikken! Sammen med seg har de Toppenkursets juniororkester. 

I denne interaktive konserten, vil du få sette sammen musikk, helt selv. Du får eksperimentere med dynamikk, oppbygging, harmoni og sjanger. Stryketrioen og juniorkesteret er verktøyet, du er komponisten. Kreativitet og lekenhet står i fokus under Musikkfabrikken!

Rabagast Impro

HVOR: Kulturverkstedet

NÅR: 12.00

Rabagast Impro ble etablert våren 2018, og har siden den gang presentert forestillinger av alle slag rundt omkring i Trondheim og ellers i Norge. Hovedgesjeften er improviserte teaterforestillinger, hvor ingenting er planlagt, og hvor alt skapes der og da sammen med publikum. Trioen består av Emil Husby, Martine Utne og Steffen Fagerbakk, som til sammen har over 20 års erfaring med improvisert teater. Rabagast har deltatt ved internasjonale improfestivaler og er kurset av internasjonalt anerkjente impropedagoger. Ved siden av forestillingene arrangeres også kurs for bedrifter, skuespillere og andre improinteresserte. For tiden spilles det faste forestillinger på Antikvariatet på Bakklandet og Lokal Scene i Midtbyen.

Fri inngang – navnregistrering i døra.

Skulpturvandring

HVOR: Jacobsenbrygga

NÅR: 15.00

Mosjøen har over flere år bygd opp en skulpturrikdom som de færreste er klar over. Helgeland Museum, avd Vefsn inviterer derfor med på en vandring blant de mange flotte skulpturene og installasjonene som er å finne i bybildet. Vi vil dra forbi blant annet monumentet tilegnet Andreas Haukland, bysten av David Monrad Johansen, statuen av Astrid Langjord og statuen av Elsa Laula Renberg. 

Velkommen til en unik vandring mellom den kunsten som beriker bybildet hver eneste dag! Vandringen starter på Jacobsenbrygga. 

6E32906A-1EAA-47E1-BA6D-50C91B2DE29B

Bathos

HVOR: Konsertsalen i Hestviken

NÅR: 18.00

Bathos er en perkusjonstrio som holder til i Oslo, og består av Håkon Drevland, Geir Strande Syrrist og Simen Brenden. De har studert sammen i 6 år og spilt sammen i mange forskjellige sammenhenger, og har dermed et bredt spekter av erfaringer de kan basere sitt musikalske samspill på. De hadde sin egen debutkonsert høsten 2018 på Norges musikkhøgskole, der de spilte både veletablerte verker fra det klassiske slagverksrepertoaret, samt nylig skrevne stykker av lokale komponister. Trioen er opptatt av å utfordre seg teknisk, musikalsk og samspillsmessig gjennom eksisterende repertoar, men jobber også aktivt med urframføringer og samarbeid med komponister.

Flo og Fjære

HVOR: Vegset samfunnshus, Trofors

NÅR: 18.00

Digital Seter presenterer for første gang forestillingen «Flo og Fjære» på Festspillene Helgeland i 2020. Ideen bak er tidsbilder fra Mosjøens 150-årige historie utdypet som en multimediaforestilling med musikk, teater og video.

Forfatteren Andreas Haukland har skildret byens etablering gjennom flere romaner. Det blir glimt fra de første sjøbodene i Sjøgata, tiden da engelske interesser etablerte sagbruk, de enorme skogene ble hogd ut og tømmerfløtning på Vefsna. Vi besøker Tiendebytte, en av landets eldste martnan hvor handelsfolk fra hele landet møtes, varer og tjenester byttes, gjøglere underholder og en unik kafékultur utvikles. Øyfjellet har farlige fallvinder som kommer ned Trongskaret og snøras buldrer tidvis 800m rett ned på byen. Mosjøen er idag utviklet til en moderne industriby, Øyfjellet byr på Via Ferrata klatrerute, en lang zipline over elven og i fjor åpnet Dronning Sonja Helgelandstrappen, en steintrapp opp Trongskaret til toppen av fjellet.

Farene med fallvind og ras fra fjellet lever fortsatt blant befolkningen i Mosjøen, en by som også idag har en helt unik kafékultur og et svært rikt kulturliv. Historiske Fru Haugans hotell pryder enden av Sjøgata med nordnorges lengste sammenhengende trehusbebyggelse som med et nødskrik ble reddet fra rasering på1970-tallet. Lokalmiljøets konflikter har i tiden vandret fra temaer som avskoging, byutvikling, bevaring, regionalisering og idag står striden om vindmøller. Forestillingen Flo og Fjære benytte også dikt av Oddvar Steinrud alias Anton Sauflokkli. Dette materialet har krydret byens revytradisjon med slagkraftige prosa om kjærlighet, hardt arbeid, relasjoner og dagligdagse problemstillinger. Diktsamlingen «Husfauel ́n» av Anton Sauflokkli er 40 år i 2020!

Digital Seter består av to trombonister, en vokalist og en videokunstner, ensemblet byr dessuten på et stort instrumentarium av lur, bukkehorn, fiolin, harpe, perkusjon og elektronikk. Video projekteres direkte på ensemblet, på oppstilte rammer og på scene og gulv. Scenografi og videokunst er utviklet av Åslaug Krokann Berg i samarbeid med Carle Lange. For å regissere «Flo og Fjære» med tekst, lyrikk, musikk og elektroniske effekter har vi knyttet til oss Torfinn Nag som instruktør.

Musikken består av alt fra nostalgisk folkemusikk med lur og lokk, klassiske innslag, fusion- rock, støy og frie elektronisk klangflater som tidvis underlag til tekst og skuespill. Vi ønsker å løse opp i en konservativ konsertform.

Anniken Solli-Mork – sang, fele, harpe, tekst, komponist
Gaute Vikdal – basstrombone, lur, bukkehorn, tekst, komponist Henning Johnsen – trombone, tekst, sang, elektronikk, komponist Åslaug Krokann Berg – videokunst
Carle Lange – scenografi
Torfinn Nag – regissør

Min musikalske bagasje

HVOR: Kulturverkstedet

NÅR: 18.00

Mosjøen har alltid hatt kulturpersoner som i sin aktive tid, har hatt stor påvirkning på oss alle.

Da Morten Mortensen vokste opp, ble alle som hadde interesse for musikk, godt ivaretatt av kulturpersoner fra alle musikklag, og foreninger i Mosjøen på 60- og 70-tallet. Disse personene ga en musikalsk bagasje som de kommende musikerne senere har høstet godt av. Morten har gjennom sitt musikalske liv som utøver og pedagog reflektert over, hvorfor han gjør tingene som han gjør. Det er summen av bl.a all den gode bagasje han fikk av kulturpersonene: Stener Stenersen, Hartvig Engstad, Arne Bjørn Stokkland, Sjalg Wika, Arnold Kvistvik, og Arvid Martinsen.

Derfor har Morten Mortensen lyst å hedre disse med et «konsertforedrag» under Festspillene Helgeland. På denne konserten vil Morten Mortensen og Christin Eriksen spille noe av musikken han alltid har bært med seg. I tillegg vil han fortelle om hvordan det var å vokse opp i musikalske Mosjøen, og hvilken påvirkningskraft de nevnte kulturpersonlighetene hadde på ham.

Orgel i samspill

HVOR: Brønnøy kirke

NÅR: 18.00

Orgel i samspill er et konsept hvor orgelet møter andre instrumenter til unike musikalske kombinasjoner. I denne konserten vil vi få høre orgel sammen med slagverk, og også orgel med strykere. På programmet står musikk av Joseph Jongen, Georg Friedrich Händel, Egil Hovland og Arne Nordheim.

Solister er Lars Notto Birkeland (orgel) og Kristoffer Almås (slagverk). Strykeorkesteret fra Toppenkurset er under ledelse av den eminente Nicholas Carthy.

Lars Notto Birkeland er en allsidig musiker med bakgrunn som organist, dirigent, pianist og akkompagnatør. I tillegg til stillinger som kantor i Akershus Slottskirke og undervisningsstillinger ved NMH og Barratt Due musikkinstitutt har han en omfattende frilanskarriere.

Kristoffer Almås er utdannet ved Norges Musikkhøgskole. Han har de siste årene markert seg nasjonalt i slagverksduoen PERCelleh, som både har vunnet Ungdommens Musikkmesterskap, blitt tatt opp i talentprogrammet Crescendo, og hatt flere store oppdrag ved Festspillene i Bergen og Rosendal Kammermusikkfestival.

Håvard J. Nilsen - fem fantastiske forfattere: andre kapittel

HVOR: Vefsn Bibliotek

NÅR: 19.00

I siste liten slår Vefsn bibliotek til med mer litteratur under Festspillene!

Onsdag 8. juli kl 19 skal Håvard J. Nilsen snakke om «Fem fantastiske forfattere». Han forteller om forfattere han ser opp til og er inspirert av. Han gjorde det samme i fjor, nå får vi kapittel to med fem nye forfattere.
Mosjøværingen Håvard Nilsen kom i vår ut med sin andre bok: «Du», som handler om å slåss med Gud og rive seg løs fra pinsebevegelsen.

Gratis inngang. Arrangementet er i samarbeid med Folkeakademiet Vefsn.

106206838_3187444517943934_5522006641196820143_o

Sommernatt ved fjorden

HVOR: Dolstad kirke

NÅR: 20.00

En sommerkonsert med Charlotte Fongen, Magne Fremmerlid og Odd Johan Overøye.
Sangerparet Charlotte Fongen og Magne Fremmerlid møttes da de begge arbeidet på Den Norske Opera i Oslo. De har gjennom de siste 20 årene holdt utallige konserter sammen i inn og utland. Begge to har røtter fra Nordland, men dette er første gang de holder konserter sammen i denne landsdelen.

Charlotte Fongen er fra Bærum, hun er sopran og har sin utdannelse fra Barrat Dues Musikkinstitutt og Norges musikkhøgskole. Hun var i mange år ansatt ved operaen i Oslo. Hun er nå ansatt i Tønsberg domkirke, og har her ansvar for barne og ungdomskor. Hun er også tilsatt ved Dissimilis kompetansesenter med ansvar for sangopplæring og kor. Hun er en mye brukt freelance sanger, hun komponer og har blant annet skrevet flere musikaler og en opera.

Magne Fremmerlid er bass-baryton fra Skodje på Sunnmøre, og han har sin utdannelse fra Rogaland Musikkonservatorium i Stavanger. Han arbeidet i mange år som lektor i musikk ved Solborg Folkehøgskole og Høgskolen i Vestfold før han ble ansatt i solistensemblet ved Den Norske Opera. Han arbeidet her i nesten 20 år, men ble pensjonist i 2016. han har gjort mer enn 75 forskjellige solistroller, og er stadig engasjert i operaen som freelancer. Magne driver også en utstrakt konsertvirksomhet i inn og utland.

Odd johan Overøye er pianist, komponist og arrangør fra Stordal på Sunnmøre. Han er til daglig ansatt som førsteamanuensis i komposisjon og ved NTNU – Institutt for musikk i Trondheim. Han har sin utdannelse fra Musikkonservatoriet i Trondheim, Norges Musikkhøgskole og The Grove School of Music i Los Angeles. Odd Johan har gjort seg særlig bemerket gjennom sine komposisjoner. Han har komponert kammermusikk, vokalverk, orkestermusikk og musikkteater. Han har skrevet for Trondheimsolistene, Kaunas City Symphony Orchestra, Nidarosdomens Guttekor, Arve Tellefsen og mange andre.

På denne konserten vil vi få en fin  sommerlig blanding av sanger fra musikal og opera, samt  perler fra vår sang og salmeskatt. Flere av Odd Johans vakre sanger vil også bli presentert. Titler som Sommernatt ved fjorden, Summertime, Ol man river, Om eg var ein rik mann og Å eg veit meg eit land.

Velkommen til et møte med Charlotte, Magne og Odd Johan.

MagneFremmerlid
CharlotteFongen
OddJohanOverøye

Silya & The Sailors

HVOR: Gilles Garden

NÅR: 21.00

Silya & The Sailors fyrte opp publikum på fjorårets Festspillene Helgeland, og Gilles Garden er et must på hennes turnérute denne sommeren. Med sin kraftfulle stemme og sitt makeløse band, gir Silya et sprudlende show!

Silya er en av Norges sterkeste live-artister og har spilt utallige konserter med bandet sitt Silya & the Sailors de siste årene. Etter å ha viet nesten hele livet til musikk er Silya blitt en sjeldent kraftfull musiker og låtskriver med en tilstedeværelse som bergtar publikum og anmeldere hver gang hun opptrer.

Der mye popmusikk i dag er elektronisk og strømlinjeformet er Silyas musikk organisk og frigjort. Hun plukker fritt fra favoritt-sjangere i musikkhistorien, men om det er soul, rock, jazz eller balkan er føttene alltid godt plantet i pop.
Silyas låter viser en enorme kjærlighet til blåsere og heftig rytmeseksjoner, selv om hun oftest som utgangspunkt bruker ukulele eller når hun skriver sangene sine.
Bandet The Sailors består av trommer, bass, gitar, trompet og to tromboner.

Hun har hovedfag i moderne jazz fra Statens Ballethøgskole (KHIO) og var med i flere streetdance grupper.

Silya var med som danser og sanger i musikaler som Cabaret, Chicago og West Side Story og gjorde suksess som vokalist med den norske hip-pop gruppen Multicyde fra 1998-2002. De ga ut to album, hadde tre #1 hits i Norge og turnerte i Skandinavia og Tyskland.

Murlyn Music Group i Stockholm ville ha Silyas store låtskrivertalent og signerte henne i 2005 før Columbia Records i New York signerte henne som soloartist i 2006.

I USA skrev Silya låter med produsenter og musikere verden rundt og jobbet blant annet i New York, London, Los Angeles og Atlanta. I en årrekke jobbet Silya som liveartist i USA og spilte blant annet spilte fast på «The Living Room”, «The Darby» og «The Jazzroom at The General» i NYC og har samarbeidet med artister som verdens-stjernen CeeLo Green som falt for Silyas unike musikalitet.

Etter å ha vunnet Stjernekamp på NRK1 og nordmenns hjerter i 2013 flyttet Silya tilbake til Norge. Da det første albumet med Silya & The Sailors ,»Unanchored», kom i 2014 på Sony Norge, fikk det fantastiske kritikker og etablerte Silya som er av de store live-artistene i Norge med konsert og festivaljobber over hele landet. I 2015 tok hun i tillegg en stor rolle i musikalen “Sweeney Todd” på Det Norske Teateret,

Silyas kjærlighet til musikk ledet henne også til samarbeidet med Det Norske Kammerorkester på Heart, en del av hennes trippel EP Life – Resolution – Heart på eget plateselskap Capitana Music i 2017.

I mars 2019 slapp Silya & The Sailors sin nye EP, «Quantum Bounce», som byr på seks energiske, livsglade, sjelfulle og positive låter. EPen består av fire flunkende nye spor, samt «Bonafide Sinner» og «Where Love Resides» som ble sluppet høsten 2018. «Quantum Bounce» er en samling av låter som har en positiv og oppløftende energi. Den handler om å ikke la tøffe situasjoner knekke deg, men heller prøve å snu det om til noe positivt. Med andre ord så handler det om å gi litt faen!», forteller Silya.