7. juli

Historisk vandring i Sjøgata

HVOR: Sjøgata

NÅR: 10.00 

En vandring med guide gjennom bevaringsområdet Sjøgata er «obligatorisk» når du er på besøk i Mosjøen. Sjøgata er et gateløp bestående av Nord-Norges lengste rekke av gamle trehus bevart fra 1800-tallet.

Helgeland Museum, avd Vefsn, vil hver dag under festspillene invitere med på oppdagelsesferd blant de gamle trehusene, naustene og historiske bygningene som befinner seg i vakre Sjøgata.

Vandringen varer i ca 45 minutter, og går fra hotellhagen til Fru Haugans og ned til Jacobsenbrygga. Oppmøte er ved Jacobsenbrygga. Her får man høre om opprinnelsen til den flotte trehusbebyggelsen i Sjøgata og historien om da Mosjøen fikk bystatus for første gang i 1875. Vandringen avsluttes med et besøk i museets byhistoriske utstilling.

Barnas Festspill - Rabalderdans

HVOR: Ungdomslokalet

NÅR:
10.00 - 11.00
11.30 - 12.30
13.00 - 14.00

Rabalderdans presenterer en interaktiv dansehistorie der dansekunstner Ingeborg Dugstad Sanders og jazzmusiker Sondre Ferstad tar barna med på en spennende reise i bevegelse og musikk. Rabalderdans er en blanding av workshop, konsert og forestilling, der barna og foreldrene danser og leker seg hele veien gjennom eventyret. Vær forberedt på overraskelser både i skogen, i havet og i Trollhula…

Gjennom ledet improvisasjon og oppgaver utfolder vi oss til ulik musikk, leker med bevegelse og utforsker hva vi kan gjøre med kroppen. Bevegelse og dans – “kroppens språk” – er i fokus som samspill og lek.

Barna kan komme i vanlige klær som er lette å bevege seg i, og det er fint om de er barbente. De voksne må gjerne være med og danse sammen med barna når det er plass til det.

Kunstvandring på Fru Haugans hotell

HVOR: Fru Haugans Hotel 

NÅR: 11.00 - 12.00

Kunstvandringen vil kunne gi en historisk kunstopplevelse på Nord-Norges eldste hotell fra 1794. Forskjellige typer kunst som f.eks. billedkunst, litografier, tresnitt, rosemaling, billedvev og gammelt inventar vil oppleves under vandringen inklusive Hotellhagen og Hotellmuseet hvor gamle daterte gjenstander brukt på hotellet vises frem.

Påmelding resepsjonen kr 150,- inkl. kaffe/kake.
På elveterrassen el. Vinterhagen.

Lunsjkonsert

HVOR: Kulturverkstedet

NÅR: 12.00

Mozart Klarinettkvintett

Tirsdag i festspilluka får vi servert noe av det vakreste av kammermusikk når Mozarts klarinettkvintett framføres på lunsjkonsert på Kulturverkstedet. Det er Leif Arne Pedersen, soloklarinettist i Oslofilharmonien og professor på Norges Musikkhøgskole, og strykekvartett bestående av Alex Robson, Tor Alvin Wika, Lars Marius Hølås og Eivind Rossbach Heier som har gått sammen om å bringe liv til dette mesterverket. Alle utøverne er lærere på Toppenkurset.

Fri inngang – navnregistrering i døra.

leif-arne-pedersen-profil

Foredrag med Åse Frøyshov

HVOR: Jacobsenbrygga

NÅR: 14.00

Kunstneren bak «Havlandet» vil på Jacobsenbrygga holde et foredrag om sin kunst, sine teknikker og sitt arbeid.

Mosjøen Kunstforenings sommerutstilling er i år en utstilling av fargerik tekstilkunst av Åse Frøyshov. Tema for utstillingen er den mektige og kontrastfylte naturen i landsdelen. Hun har valgt å kalle utstillingen Havlandet. Vann, fjell og hav har alltid fascinert henne. Denne fascinasjonen vil Åse Frøyshov gjerne videreformidle gjennom denne utstillingen, som vil inneholde arbeider utført med den gamle og tidkrevende teknikken billedvev. I tillegg vil besøkende også få se en rekke silketrykk.

Åse Frøyshov har alltid vært tiltrukket av sterke farger i sine arbeider og følte seg derfor litt unorsk som kunstner. Det gjorde hun også det da hun studerte ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole. (Tidligere hadde hun gått ved Danmarks Lærerhøjskole vev og Hamar lærerskole).

At hennes arbeider har falt i smak, viser lange lister over utsmykkingsoppdrag, utstillinger og omtaler i bøker og tidskrifter.

Blant mange kjente utsmykkinger er  det store veggteppet ”Fanfare” som dekker en hel vegg ved Nordnorsk Musikkonservatorium, sceneteppet i Olavshallen, vegtepper i flere offentlige bygningar og kirker og i private bygg.

Flo og Fjære

HVOR: Mosjøen Kulturhus

NÅR: 18.00 

Digital Seter presenterer for første gang forestillingen «Flo og Fjære» på Festspillene Helgeland i 2020. Ideen bak er tidsbilder fra Mosjøens 150-årige historie utdypet som en multimediaforestilling med musikk, teater og video.

Forfatteren Andreas Haukland har skildret byens etablering gjennom flere romaner. Det blir glimt fra de første sjøbodene i Sjøgata, tiden da engelske interesser etablerte sagbruk, de enorme skogene ble hogd ut og tømmerfløtning på Vefsna. Vi besøker Tiendebytte, en av landets eldste martnan hvor handelsfolk fra hele landet møtes, varer og tjenester byttes, gjøglere underholder og en unik kafékultur utvikles. Øyfjellet har farlige fallvinder som kommer ned Trongskaret og snøras buldrer tidvis 800m rett ned på byen. Mosjøen er idag utviklet til en moderne industriby, Øyfjellet byr på Via Ferrata klatrerute, en lang zipline over elven og i fjor åpnet Dronning Sonja Helgelandstrappen, en steintrapp opp Trongskaret til toppen av fjellet.

Farene med fallvind og ras fra fjellet lever fortsatt blant befolkningen i Mosjøen, en by som også idag har en helt unik kafékultur og et svært rikt kulturliv. Historiske Fru Haugans hotell pryder enden av Sjøgata med nordnorges lengste sammenhengende trehusbebyggelse som med et nødskrik ble reddet fra rasering på1970-tallet. Lokalmiljøets konflikter har i tiden vandret fra temaer som avskoging, byutvikling, bevaring, regionalisering og idag står striden om vindmøller. Forestillingen Flo og Fjære benytte også dikt av Oddvar Steinrud alias Anton Sauflokkli. Dette materialet har krydret byens revytradisjon med slagkraftige prosa om kjærlighet, hardt arbeid, relasjoner og dagligdagse problemstillinger. Diktsamlingen «Husfauel ́n» av Anton Sauflokkli er 40 år i 2020!

Digital Seter består av to trombonister, en vokalist og en videokunstner, ensemblet byr dessuten på et stort instrumentarium av lur, bukkehorn, fiolin, harpe, perkusjon og elektronikk. Video projekteres direkte på ensemblet, på oppstilte rammer og på scene og gulv. Scenografi og videokunst er utviklet av Åslaug Krokann Berg i samarbeid med Carle Lange. For å regissere «Flo og Fjære» med tekst, lyrikk, musikk og elektroniske effekter har vi knyttet til oss Torfinn Nag som instruktør.

Musikken består av alt fra nostalgisk folkemusikk med lur og lokk, klassiske innslag, fusion- rock, støy og frie elektronisk klangflater som tidvis underlag til tekst og skuespill. Vi ønsker å løse opp i en konservativ konsertform.

Anniken Solli-Mork – sang, fele, harpe, tekst, komponist
Gaute Vikdal – basstrombone, lur, bukkehorn, tekst, komponist Henning Johnsen – trombone, tekst, sang, elektronikk, komponist Åslaug Krokann Berg – videokunst
Carle Lange – scenografi
Torfinn Nag – regissør

K(alm)

HVOR: Mjaavatnbrygga

NÅR: 21.00

K(alm) leverer en konsertopplevelse du aldri har opplevd før, en sound som ingen andre og utførelse som sprenger grenser for hva én utøver kan levere. Musikken har et kompakt lydbilde, sterk vokal og gjennomproduserte låter i et synthbasert art pop landskap.

Kristoffer Almås fra Mosjøen har sin mastergrad fra Norges Musikkhøgskole hvor han også tok bacheloreksamen våren 2016, i tillegg har han studert ved Syd-dansk Musikkonservatorium. Han er tidligere stipendiat i Oslo Filharmoniske Orkester og har vært praktikant i Stavanger Symfoniorkester. Ellers har han freelancet i mange av landets profesjonelle ensembler, og samtlige symfoniorkestre. Almås utgjør sammen med Bjørn-Christian Svarstad duoen PERCelleh, som er tatt opp i mentorprogrammet Crescendo. Han har også spilt med artister og band som Lemaitre, Oral Bee og Pimp Lotion.