6. juli

Historisk vandring i Sjøgata

HVOR: Sjøgata

NÅR: 10.00 - 11.00

En vandring med guide gjennom bevaringsområdet Sjøgata er «obligatorisk» når du er på besøk i Mosjøen. Sjøgata er et gateløp bestående av Nord-Norges lengste rekke av gamle trehus bevart fra 1800-tallet.

Helgeland Museum, avd Vefsn, vil hver dag under festspillene invitere med på oppdagelsesferd blant de gamle trehusene, naustene og historiske bygningene som befinner seg i vakre Sjøgata.

Vandringen varer i ca 45 minutter, og går fra hotellhagen til Fru Haugans og ned til Jacobsenbrygga. Oppmøte er ved Jacobsenbrygga. Her får man høre om opprinnelsen til den flotte trehusbebyggelsen i Sjøgata og historien om da Mosjøen fikk bystatus for første gang i 1875. Vandringen avsluttes med et besøk i museets byhistoriske utstilling.

Kunstvandring på Fru Haugans hotell

HVOR: Fru Haugans Hotel 

NÅR: 11.00 - 12.00

Kunstvandringen vil kunne gi en historisk kunstopplevelse på Nord-Norges eldste hotell fra 1794. Forskjellige typer kunst som f.eks. billedkunst, litografier, tresnitt, rosemaling, billedvev og gammelt inventar vil oppleves under vandringen inklusive Hotellhagen og Hotellmuseet hvor gamle daterte gjenstander brukt på hotellet vises frem.

Påmelding resepsjonen kr 150,- inkl. kaffe/kake.
På elveterrassen el. Vinterhagen.

Barnas Festspill - Rabalderdans

HVOR: Ungdomslokalet

NÅR:  
10.00 - 11.00
11.30 - 12.30
13.00 - 14.00

Rabalderdans presenterer en interaktiv dansehistorie der dansekunstner Ingeborg Dugstad Sanders og jazzmusiker Sondre Ferstad tar barna med på en spennende reise i bevegelse og musikk. Rabalderdans er en blanding av workshop, konsert og forestilling, der barna og foreldrene danser og leker seg hele veien gjennom eventyret. Vær forberedt på overraskelser både i skogen, i havet og i Trollhula…

Gjennom ledet improvisasjon og oppgaver utfolder vi oss til ulik musikk, leker med bevegelse og utforsker hva vi kan gjøre med kroppen. Bevegelse og dans – “kroppens språk” – er i fokus som samspill og lek.

Barna kan komme i vanlige klær som er lette å bevege seg i, og det er fint om de er barbente. De voksne må gjerne være med og danse sammen med barna når det er plass til det.

Snublesteinvandring

HVOR: Jacobsenbrygga 

NÅR: 17.00 - 18.00

Mosjøen ble i 2013 den første byen i Nord-Norge som ble med i det internasjonale Snublestein-prosjektet. Den tyske kunstneren Gunter Demnig igangsatte prosjektet på 90-tallet, og over hele Europa er det lagt ned steiner utenfor hjemmene til jøder og andre ofre for nazismen. I Mosjøen ligger de på tre steder i sentrum. Forfatter og tidligere avdelingsleder i Vefsn Museum, Håvard J. Nilsen, var prosjektleder for Snublesteinene i Mosjøen. Under Galleria leder han en kunstvandring med steinene som tema, og kommer til å snakke både om prosjektet, verdien av minnesteder og om de tre jødiske mosjøværingene som mistet livet i Auschwitz.

Trio no Treble

HVOR: Mosjøen Kulturhus

NÅR: 19.00 - 20.30

Trio no Treble er i utradisjonell tro en trio med bratsj, cello og kontrabass, basert i Trondheim! En trio uten diskant, kun mørke røster og dyp klang. Kan det bli bedre?

Trioen består av Lars Marius Hølås (bratsj), Eivind Rossbach Heier (cello) og Jostein Bolås Brødreskift (kontrabass). Trio no Treble ble stiftet sommeren 2017, og har siden oppstarten spilt flere suksessfulle konserter i Trøndelagsregionen, rundt i Norge, og i Serbia. De har tidligere spilt egne konserter på Hamar og Operaen i Oslo, for å nevne noen. Fremtidige konserter er blant annet i Luleå, Murmansk, Mandal, og de er igjen invitert tilbake til å opptre under Operafestukene i Kristiansund.

Trioen spiller alt fra klassisk musikk til folkemusikk og popmusikk. Med andre ord så spiller trioen musikk i alle genre og til alle anledninger. I 2019 fikk de skrevet et til verk til seg av komponist Trygve Brøske, støttet av Norsk komponistfond.

Julen 2019 hadde de en musikalsk julekalender på sosiale medier. Til og med Stephen Fry var med i kalenderen.

Medlemmene i Trio no Treble er allsidige musikere med regelmessige engasjementer i blant annet TrondheimSolistene og Trondheim Symfoniorkester. De har alle Bachelor- og Mastergrad fra NTNU Institutt for musikk, og de har hatt studieopphold i Tyskland, Sveits og Sverige.

Sommernatt ved fjorden

HVOR: Dønnes kirke

NÅR: 18.00 - 20.00

En sommerkonsert med Charlotte Fongen, Magne Fremmerlid og Odd Johan Overøye.
Sangerparet Charlotte Fongen og Magne Fremmerlid møttes da de begge arbeidet på Den Norske Opera i Oslo. De har gjennom de siste 20 årene holdt utallige konserter sammen i inn og utland. Begge to har røtter fra Nordland, men dette er første gang de holder konserter sammen i denne landsdelen.

Charlotte Fongen er fra Bærum, hun er sopran og har sin utdannelse fra Barrat Dues Musikkinstitutt og Norges musikkhøgskole. Hun var i mange år ansatt ved operaen i Oslo. Hun er nå ansatt i Tønsberg domkirke, og har her ansvar for barne og ungdomskor. Hun er også tilsatt ved Dissimilis kompetansesenter med ansvar for sangopplæring og kor. Hun er en mye brukt freelance sanger, hun komponer og har blant annet skrevet flere musikaler og en opera.

Magne Fremmerlid er bass-baryton fra Skodje på Sunnmøre, og han har sin utdannelse fra Rogaland Musikkonservatorium i Stavanger. Han arbeidet i mange år som lektor i musikk ved Solborg Folkehøgskole og Høgskolen i Vestfold før han ble ansatt i solistensemblet ved Den Norske Opera. Han arbeidet her i nesten 20 år, men ble pensjonist i 2016. han har gjort mer enn 75 forskjellige solistroller, og er stadig engasjert i operaen som freelancer. Magne driver også en utstrakt konsertvirksomhet i inn og utland.

Odd johan Overøye er pianist, komponist og arrangør fra Stordal på Sunnmøre. Han er til daglig ansatt som førsteamanuensis i komposisjon og ved NTNU – Institutt for musikk i Trondheim. Han har sin utdannelse fra Musikkonservatoriet i Trondheim, Norges Musikkhøgskole og The Grove School of Music i Los Angeles. Odd Johan har gjort seg særlig bemerket gjennom sine komposisjoner. Han har komponert kammermusikk, vokalverk, orkestermusikk og musikkteater. Han har skrevet for Trondheimsolistene, Kaunas City Symphony Orchestra, Nidarosdomens Guttekor, Arve Tellefsen og mange andre.

På denne konserten vil vi få en fin sommerlig blanding av sanger fra musikal og opera, samt perler fra vår sang og salmeskatt. Flere av Odd Johans vakre sanger vil også bli presentert. Titler som Sommernatt ved fjorden, Summertime, Ol man river, Om eg var ein rik mann og Å eg veit meg eit land.

Velkommen til et møte med Charlotte, Magne og Odd Johan.

MagneFremmerlid
CharlotteFongen
OddJohanOverøye

Rabagast Impro

HVOR: Kulturverkstedet

NÅR: 20.00 - 22.00

Rabagast Impro ble etablert våren 2018, og har siden den gang presentert forestillinger av alle slag rundt omkring i Trondheim og ellers i Norge. Hovedgesjeften er improviserte teaterforestillinger, hvor ingenting er planlagt, og hvor alt skapes der og da sammen med publikum. Trioen består av Emil Husby, Martine Utne og Steffen Fagerbakk, som til sammen har over 20 års erfaring med improvisert teater. Rabagast har deltatt ved internasjonale improfestivaler og er kurset av internasjonalt anerkjente impropedagoger. Ved siden av forestillingene arrangeres også kurs for bedrifter, skuespillere og andre improinteresserte. For tiden spilles det faste forestillinger på Antikvariatet på Bakklandet og Lokal Scene i Midtbyen.

Ulykke - Bokbad med Gjøran Engen

HVOR: Vefsn bibliotek

NÅR: 20.00 - 22.00

«Ulykke» av Gjøran Engen – villmarkskrim med sterk lokal tilknytning.

Gjøran Engen bosatt i Brønnøysund har skrevet en spennende krimbok med tittel «Ulykke» med handlingen lagt til Helgeland.  Noen vil kanskje kalle det natur- eller villmarkskrim da mye av handlingen er lagt til søndre Helgelands ville og vakre naturområder.

Den som har vandret en del i nasjonalparken Lomsdal-Visten vil kjenne seg igjen i naturbeskrivelsene.  

Som leser føler jeg meg trygg på at forfatteren har tilbrakt sine vel anvendte timer på tur i de mange områdene som blir beskrevet, antagelig med både jakt og fiske på programmet.

Bokens hovedperson er journalisten Stig Toft som fangerinteressen da et tre år gammelt lik med kulehull i hodet blir funnet i nasjonalparken Lomsdal-Visten.

Fra omtale av boken:

«To menn møtes midt i villmarka. En dør, en lever videre. Med en hemmelighet som snart blir til et mareritt.»

Gjøran Engen har tidligere også vært bosatt i Vefsn og jobbet da som journalist i Helgelendingen.

På biblioteket vil Tor Martin Leines ha samtale med Gjøran Engen om boken. Det blir mulighet til å kjøpe bok av Gjøran Engen både før og etter samtalen.

Velkommen til en kveldstime på Vefsn bibliotek hvor vår nærliggende villmark med jegerkultur og friluftsliv blir omtalt i en kriminell setting.