5. juli

Historisk vandring i Sjøgata

HVOR: Sjøgata

NÅR: 11.00 - 12.00

En vandring med guide gjennom bevaringsområdet Sjøgata er «obligatorisk» når du er på besøk i Mosjøen. Sjøgata er et gateløp bestående av Nord-Norges lengste rekke av gamle trehus bevart fra 1800-tallet.

Helgeland Museum, avd Vefsn, vil hver dag under festspillene invitere med på oppdagelsesferd blant de gamle trehusene, naustene og historiske bygningene som befinner seg i vakre Sjøgata.

Vandringen varer i ca 45 minutter, og går fra hotellhagen til Fru Haugans og ned til Jacobsenbrygga. Oppmøte er ved Jacobsenbrygga. Her får man høre om opprinnelsen til den flotte trehusbebyggelsen i Sjøgata og historien om da Mosjøen fikk bystatus for første gang i 1875. Vandringen avsluttes med et besøk i museets byhistoriske utstilling.

Festspillgudstjeneste

HVOR: Dolstad Kirke

NÅR: 11.00 - 12.00

På festspillgudstjenesten feirer vi skaperverkets dag og barnedåp. Vi synger «Havsalmen» av Helge Stangnes og avslutter med en melodi av jubilanten Ludwig van Beethoven. Det blir også musikk av Svein Møller, W.A. Mozart, G.Fr. Händel og John Rutter. 

Medvirkende er; sokneprest Kari Sjursen, kantor Øivind Mikalsen og kirketjener Trond Erik Vollen, slottsorganist Lars Notto Birkeland, festspillsjef Carl Ninian Wika, Dolstad kammerkor, messingkvartett og strykekvintett. Det er ofring til menighetens arbeid og etter gudstjenesten er det åpning av kirkens Galleria-utstilling «Historisk Hav». Denne blir tilgjengelig for publikum hele festspilluka.

Ingen billettreservasjon. Navneregistrering i døra. Begrenset antall plasser!

Historisk Hav - vernissasje

HVOR: Dolstad kirke

NÅR: 12.30 - 13.30

Denne utstillingen under Galleria Kunstfestival består av kunstverk fra samlingene til Helgeland Museum i Mosjøen, Mosjøen Kunstforening og Kulturverkstedet som alle har vært med og bidratt. Prosjektet ble initiert av prest Kari Sjursen som også har Gry Solbraa med på laget. Utstillingen viser både verk av lokale kunstnere som Edvard Valberg og Christian Tanche Andersen, samt ikke-vefsninger som Odd Nerdrum, Eva Harr og Birger Berthils. Prosjektleder/kurator Katrine Remmen Wiken, Helgeland Museum.

Utstillingen åpner etter festivalgudstjenesten søndag 5. juli.

Fiskere, Chr. T. Andersen

Trio Turmo

HVOR: Herøy kirke

NÅR: 14.00 - 16.00

Trio Turmo er en ung, nystartet stryketrio med base i Oslo og Bergen. De hadde sin debut-turné i Nord-Norge i november 2018 og planlegger framtidige turneer i Norge, såvel som i Europa. De var nylig artister ved Grieg in Bergen Festival og holdt to konserter der med stor suksess. De har fokus på tilstedeværelse i musikken, og har en sterk formidlingsevne. Konsertene med Trio Turmo er preget av deres spilleglede og gode vennskap seg i mellom.

«En helt magisk og strålende konsert!
Det var kammermusikk i særklasse.»
– Espen Melbø

«Trio Turmo trollbandt publikum!»
– Helgelendingen

IMG_4117

Kunst og Yoga

HVOR: Jacobsenbrygga

NÅR: 16.00 - 17.00

Bli med på yogaworkshop/kunstprosjekt hvor vi setter farge og form på bevegelsene! Workshopen foregår i utstillingen «Subjektiv form» av Marte Henriksen og ledes av kunstneren og yogainstruktør Katrine R. Wiken.

Kun 8 eksklusive plasser!
Resultatet av workshopen vises i utstillingen resten av festivalen.

Praktisk informasjon:

  • Rolig yoga som passer for alle. Man trenger ingen erfaring med kunst eller yoga!
  • Allmenne regler for smittevern gjelder for arrangementet. Vask hender før du kommer.
  • Vi beveger oss på papir i stort format og bruker pastellkritt til å tegne med. Klærne du bruker kommer til å bli fargerike. Så de må tåle en vask! Det kan være greit å ta med skifteklær om du skal hjem i bil.
105048534_2728293864113823_1814685540884678052_o

Sommernatt ved fjorden

HVOR: Brønnøy kirke

NÅR: 18.00 - 20.00

En sommerkonsert med Charlotte Fongen, Magne Fremmerlid og Odd Johan Overøye.

Sangerparet Charlotte Fongen og Magne Fremmerlid møttes da de begge arbeidet på Den Norske Opera i Oslo. De har gjennom de siste 20 årene holdt utallige konserter sammen i inn og utland. Begge to har røtter fra Nordland, men dette er første gang de holder konserter sammen i denne landsdelen.

Charlotte Fongen er fra Bærum, hun er sopran og har sin utdannelse fra Barrat Dues Musikkinstitutt og Norges musikkhøgskole. Hun var i mange år ansatt ved operaen i Oslo. Hun er nå ansatt i Tønsberg domkirke, og har her ansvar for barne og ungdomskor. Hun er også tilsatt ved Dissimilis kompetansesenter med ansvar for sangopplæring og kor. Hun er en mye brukt freelance sanger, hun komponer og har blant annet skrevet flere musikaler og en opera.

Magne Fremmerlid er bass-baryton fra Skodje på Sunnmøre, og han har sin utdannelse fra Rogaland Musikkonservatorium i Stavanger. Han arbeidet i mange år som lektor i musikk ved Solborg Folkehøgskole og Høgskolen i Vestfold før han ble ansatt i solistensemblet ved Den Norske Opera. Han arbeidet her i nesten 20 år, men ble pensjonist i 2016. han har gjort mer enn 75 forskjellige solistroller, og er stadig engasjert i operaen som freelancer. Magne driver også en utstrakt konsertvirksomhet i inn og utland.

Odd johan Overøye er pianist, komponist og arrangør fra Stordal på Sunnmøre. Han er til daglig ansatt som førsteamanuensis i komposisjon og ved NTNU – Institutt for musikk i Trondheim. Han har sin utdannelse fra Musikkonservatoriet i Trondheim, Norges Musikkhøgskole og The Grove School of Music i Los Angeles. Odd Johan har gjort seg særlig bemerket gjennom sine komposisjoner. Han har komponert kammermusikk, vokalverk, orkestermusikk og musikkteater. Han har skrevet for Trondheimsolistene, Kaunas City Symphony Orchestra, Nidarosdomens Guttekor, Arve Tellefsen og mange andre.

På denne konserten vil vi få en fin  sommerlig blanding av sanger fra musikal og opera, samt  perler fra vår sang og salmeskatt. Flere av Odd Johans vakre sanger vil også bli presentert. Titler som Sommernatt ved fjorden, Summertime, Ol man river, Om eg var ein rik mann og Å eg veit meg eit land.

MagneFremmerlid
CharlotteFongen
OddJohanOverøye

Birri

HVOR: Mosjøen Kulturhus

NÅR: 18.00 - 20.00

Bak artistnavnet BIRRI står låtskriver og sanger Brita Skare Malvik, som i dag kaller Lofoten hjemme. Hun vokste opp en ivrig lytter til vintage rock’n’roll blant ville fjell og vakre fjorder på Nordvestlandet, og her fant hun både sangen og pennen.

Med sin herlige miks av roots, gospel og americana iblanda inspirasjon fra 60- og 70-tallet har BIRRI det siste året trollbundet publikum på flere klubb- og festivalscener. Hun har også spilt inn og gitt ut sitt debutalbum, til god respons fra både spillelisteredaktører, media og musikkbloggere.

Popklikk mener «Longest Wait» er en av fjorårets 40 beste norske låter, Stavanger Aftenblad trillet en femmer for julesingelen «This Year», mens debutsingelen «Ten Years» høstet terningkast 6 i Lofotposten og en sterk fjerdeplass i Avisa Nordlands oversikt over de ti beste nye låtene fra nordnorske artister.

På scenen har BIRRI med seg fabelaktige musikere og sammen loser de publikum gjennom fengende låter om både lette solskinnsdager og livets mer mørke prøvelser. Det er bare å glede seg til en variert konsert med en spennede artist som har høstet mange lovord! I bandet finner vi Christoffer Mathisen, Henrik Skog, Øyvind Gjerløw og Bjørn-Sindre Barstrand. 

«Langt fra alle artister behersker kombinasjonen av det rå, røffe og samtidig det nedpå og vare like bra som det Birri gjør».
– Lofotposten

«Birri er et navn verd å merke seg».
– Stavanger Aftenblad

«På høyde med noen av de beste kvinnelige roots og americana-artistene vi har i landet».
– NPS Music

Sigurd Hole

HVOR: Mjaavatnbrygga

NÅR: 21.00 - 22.00

Sigurd Hole vokste opp på en gård i Rendalen, et lite tettsted med færre enn 100 innbyggere. Musikk var en sentral del av hans barndom. Han startet på fiolin da han var seks år gammel, og gikk etterhvert over til kontrabass da han var 13. Et godt bytte, selv om reiser er litt mer stressende…

Sigurd er det siste tiåret markert seg som en av de mest ettertraktede kontrabassister på den norske jazzscene. Han er kjent fra samarbeid med musikere og ensembler som Torud Gustavsen trio/kvartett, Eple Trio, Bugge Wesselhoft, Karl Seglem, Helge Lien, Jon Eberson, Trygve Seim, Nils Økland og Eli Storbekken. Som bassist representerer han en innovativ og kreativ tilnærming til sitt instrument, sterkt påvirket av norsk folkemusikk. Sigurd Hole har gitt ut mer enn 30 album på sine hovedprosjekt, og turnert hele verden i flere år. Japan, India, Australia, New Zealand, Tyrkia, Tyskland, Storbritannia, Frankrike, Brasil og Azorene er alle land som har vært heldige nok til å få besøk av Sigurd Hole. Han er også en aktiv komponist og arrangør, og har skrevet musikk for Eple Trio og Karl Seglem Acoustic Quartet, i tillegg til større orkestre som Kringkastingsorkesteret. 

I 2018 lanserte Hole to album, både solo og i trio, som solist og komponist, «Encounters» og «Elvesang». På Mjaavatnbrygga, hvor elva Vefsna renner ut i havet, vil publikum på Festspillene Helgeland få høre sistnevnte, en magisk og stemningsfull konsert for solo kontrabass.

Elvesang mottok strålende anmeldelser rundt hele verden, blant andre i The New York Times, hvor John Kelman beskriver Elvesang som «an album of profound beauty», og la det på hans liste over de beste albumene i 2018. Det ble også, av det amerikanske magasinet The New York City Jazz Records, plassert som et av de 5 beste soloalbumene det året. 

28161908_185578645504891_2842251307349131047_o