4. juli

Historisk vandring i Sjøgata

HVOR: Sjøgata

NÅR: 11.00 - 12.00

En vandring med guide gjennom bevaringsområdet Sjøgata er «obligatorisk» når du er på besøk i Mosjøen. Sjøgata er et gateløp bestående av Nord-Norges lengste rekke av gamle trehus bevart fra 1800-tallet.

Helgeland Museum, avd Vefsn, vil hver dag under festspillene invitere med på oppdagelsesferd blant de gamle trehusene, naustene og historiske bygningene som befinner seg i vakre Sjøgata.

Vandringen varer i ca 45 minutter, og går fra hotellhagen til Fru Haugans og ned til Jacobsenbrygga. Oppmøte er ved Jacobsenbrygga. Her får man høre om opprinnelsen til den flotte trehusbebyggelsen i Sjøgata og historien om da Mosjøen fikk bystatus for første gang i 1875. Vandringen avsluttes med et besøk i museets byhistoriske utstilling.

Subjektiv form - vernissasje

HVOR: Jacobsenbrygga

NÅR: 12.00 - 13.00

Marte Henriksen presenter på Galleria Kunstfestival en utstilling av digitale bilder, tegninger, maleri og ett broderi.
Bildene er resultatet av å utforske form, materiale og farger på en intuitiv måte med enkle redskaper.

Vernissasjen holdes i sammenheng med vernissasjen for Galleri Olav. Det vil legges ut billetter samlet. Det vil gjennomføres to runder med vernissasje; én kl. 12:00 og én kl. 12:30. 

Galleri Olav - vernissasje

HVOR: Jacobsenbrygga

NÅR: 12.00 - 13.00

Galleri Olav fra Oslo kommer til Galleria Kunstfestival, og har med seg verk av hele 23 forskjellige kunstnere. Besøkende kan glede seg til å se, og også få muligheten til å kjøpe, verk av blant andre Håkon Gullvåg, Frans Widerberg, Nico Widerberg, Pushwagner, Håkon Bleken og Hans Normann Dahl.

Vernissasjen holdes i sammenheng med vernissasjen for Subjektiv form. Det vil legges ut billetter samlet. Det vil gjennomføres to runder med vernissasje; én kl. 12:00 og én kl. 12:30. 

Havlandet - vernissasje

HVOR: Jacobsenbrygga

NÅR: 13.00 - 14.00

Mosjøen Kunstforenings sommerutstilling er i år en utstilling av fargerik tekstilkunst av Åse Frøyshov. Tema for utstillingen er den mektige og kontrastfylte naturen i landsdelen. Hun har valgt å kalle utstillingen Havlandet. Vann, fjell og hav har alltid fascinert henne. Denne fascinasjonen vil Åse Frøyshov gjerne videreformidle gjennom denne utstillingen, som vil inneholde arbeider utført med den gamle og tidkrevende teknikken billedvev. I tillegg vil besøkende også få se en rekke silketrykk.

Åse Frøyshov har alltid vært tiltrukket av sterke farger i sine arbeider og følte seg derfor litt unorsk som kunstner. Det gjorde hun også det da hun studerte ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole. (Tidligere hadde hun gått ved Danmarks Lærerhøjskole vev og Hamar lærerskole).

At hennes arbeider har falt i smak, viser lange lister over utsmykkingsoppdrag, utstillinger og omtaler i bøker og tidskrifter.

Blant mange kjente utsmykkinger er  det store veggteppet ”Fanfare” som dekker en hel vegg ved Nordnorsk Musikkonservatorium, sceneteppet i Olavshallen, vegtepper i flere offentlige bygningar og kirker og i private bygg.

Fullbooket

Gïelejeanoen balka / Språkelvas sti - åpning

HVOR: Nergato, fra Jacobsenbrygga

NÅR: 14.00 - 15.00

Et auditivt, innovativt og pedagogisk språk-prosjekt som har til hensikt å inkludere, inspirere og utvikle et språk på en ny og kreativ måte.
Ide og konseptutvikling av:

  • Innsamling, samtaler og opptak av Ada Einmo J.
  • Klipp, redigering og kunstnerisk tilrettelegging av Johan Sara

Vueliegeajnoen johkebealesne maehtiejibie gïelh mij måjkodh tjoeje-installasjovnine vihth goltelidh. Tjoejh, åssjalommesh jïh vaajmoeh mij jïevkehtidh, gïelh maanijste mij saemieskuvlesne vaadtseme jïh tjïjhtjeluhkie (70) saemiefuelhkieh mij daesnie Musserisnie lij. Dah gujhth daesnie buvride johkebealesne gaavnesjin, Musserisnie.

I Nergato ved elvekanten en lydinnstallasjon, og vi hører lyden av et språk som nesten forsvant. Lyder og tanker. En puls, og lyd fra barn som gikk på sameskolen. Lyden fra 70 samiske familier som tidligere bodde i Mosjøen og omegn. De møttes her i bodene ved elvekanten i Mosjøen – og slik hørtes de ut.

Du kan gå i Språkstien/Gïelejeanoen balkai Nergato og høre stemmene hele Festspill- og Galleriauken.

Plakat språkstien

Vaapste - gusnie? / Vaapste - hvor?

HVOR: Nergato, fra Jacobsenbrygga

NÅR: 14.00 - 15.00

«Vaapste – gusnie?» – «Vefsn – hvor?». I etterkant av åpningen av Språkstien vil du kunne bli med Ramona Kappfjell Sørfjell på en guidet omvisning mellom samisk historie, kultur og språk. Lær om de utfordringene samer i Vefsn-regionen siden dansketiden har vært satt overfor, og om den sterke tilstedeværelsen sørsamene har hatt, og kanskje ennå har. 

Buerie båeteme! – Velkommen!

Foto: Sarah Aakerøy Johansen
Foto: Sarah Aakerøy Johansen

Regional kultur i en digitalisert verden

HVOR: Kulturverkstedet

NÅR: 15.00

2020 har bydd på en krevende vår for kulturliv, både lokalt i Nordland, og internasjonalt. Pandemien har vist hvor sårbar kulturen er når restriksjoner, avstandsbestemmelser og generell nedstenging er hverdagen. 

Festspillene Helgeland har invitert fire sentrale personligheter i Nordlands rike og blomstrende kulturliv. Disse er: 

  • Kirsti Saxi, fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse i Nordland fylke
  • Janicke Kernland, direktør for Helgeland Museum
  • Elisabeth Kulseng-Johansen, leder av Helgeland Digitalscene og nytilsatt festivalsjef for Smeltedigelen Musikkfestival
  • Henrik Sand Dagfinrud, konstituert daglig leder Bodø2024.

Som debattleder stiller festspillsjef Carl Ninian Wika. Tematikken for paneldebatten dreier seg rundt de utfordringene og mulighetene et lokalt og regionalt kulturliv kan finne i en mer og mer digitalisert hverdag.

Det åpnes også for spørsmål og innspill fra salen. 

Fri inngang – navneregistrering i døra. 

MosjøenKulturhusSal-32zgryuritsb0mnz7wuvc3d3spphsph00vdfywbzo0plst6xm

Vaapstenjeanoe - åpningsforestilling

HVOR: Mosjøen Kulturhus

NÅR: 18.00 - 20.00

VAAPSTENJEANOE strekker seg langt, fra fjellene mot Sverige og nasjonalparken Børgefjell, gjennom Hattfjelldal og Grane kommune, forbi mektige fossefall, og ut i fjorden ved Mosjøen. VAAPSTENJEANOE er det sør-samiske navnet på Vefsna, elva som har gitt liv til både natur og kultur i regionen.

På åpningen av Festspillene Helgeland vil lyden av VAAPSTENJEANOE runge utover Mosjøen Kulturhus, og ut over landskapet Vefsna brer seg gjennom. Komponist og pianist Jan Gunnar Hoff har på bestilling fra Helgeland Sinfonietta skrevet dette verket, som vil bli urframført på Festspillene Helgeland 2020.

Jan Gunnar Hoff er kjent for sine uttrykksfulle, flytende melodier og allsidighet. Mesterpianisten er en av Norges mest fremtredende og anerkjente jazzartister i dag. Jan Gunnar Hoff står ved et skjæringspunkt mellom hans klassiske musikkbakgrunn og sjangrene jazz, folkemusikk, funk og rock.

Arve Henriksen er en av nordens mest markante jazztrompetister, verdenskjent for sin helt unike sound. Han har sin utdanning fra jazzlinja ved NTNU i Trondheim, og har et tresifret antall plateutgivelser bak seg allerede. Flere av dem er soloutgivelse. Hans siste utgivelse, The Timeless Nowhere, har allerede vakt stor begeistring.

Sigurd Hole har etablert seg som en av de mest ettertraktede bassister på den nasjonale jazzscene. I hans hovedprosjekt har han gitt ut mer enn 30 albumer. Som bassist representerer han en innovativ og kreativ tilnærming til sitt instrument, sterkt påvirket av norsk folkemusikk.

Nicholas Carthy er kunstnerisk leder for Helgeland Sinfonietta, og har siden 2006 vært sjefsdirigent for Toppensymfonikerne. Han studerte ved Guildhall School i London og Mozarteum i Salzburg. Etter studietiden ble han Kapellmester ved Hoffteateret i Salzburg og assistent for Daniel Barenboim i Berlin. I dag er han professor i musikk og leder for operaavdelingen ved musikkfakultetet på University of Colorado, USA.

Helgeland Sinfonietta er et orkester­- og ensemblesamarbeid på høyt nivå innen musikklivet på Helgeland. Orkesteret er etablert på initiativ til det profesjonelle musikkmiljøet i regionen. Helgeland Sinfonietta påtar seg oppgaver innen musikk- / kulturlivet som krever høy kompetanse og stor grad av fleksibilitet. De profesjonelle musikerne i regionen har i Helgeland Sinfonietta et velegnet, attraktivt og motiverende samarbeidsforum.

Foto: Jan Gunnar Hoff/Ingar Storfjell
Jan Gunnar Hoff, Foto: Ingar Storfjell
Arve Henriksen, Foto: Maarten Mooijman
Sigurd Hole, Foto: I. J. Biermann
Prof. Nicholas Carthy

Granmoen Storband

HVOR: Gilles Garden

NÅR: 21.00 - 23.00

Kult, funky og heftig – Det er beskrivelsen av Granmoen Storband med sin eminente dirigent, Trond Indergård og vokalistene, Kenneth Søttar og Tina Rønning i front. Dette bør du få med deg!

Festspilljam

HVOR: Gilles Garden

NÅR: 23.00 - 02.00

Festspillenes første dag avsluttes med feststemt jam i Gilles Garden!

Hans Christian Digermul er jamvert, og publikum kan glede seg til kjente standardlåter og ville improvisasjoner fra de som våger seg opp på scenen. 

Jamsession