Det største orkesteret noensinne

Toppensymfonikerne går løs på sitt største prosjekt noensinne, når de setter «Planetene» av Gustav Holst på programmet. Aldri før har et så stort orkester stått på scenen i Mosjøen kulturhus, som det vil gjøre lørdag 9. juli kl 18:00. Deltakerne i orkesteret kommer igjen fra en rekke utland, og i år har Toppenkurset deltakere fra USA, Sverige, Danmark, Tyskland, Serbia, i tillegg til fra hele Norge. 

«Planetene» ble framført for første gang i 1918. Det ble skrevet under første verdenskrig, og er sterkt influert av scenene som utspilte seg i Europa på den tiden. I verket tar orkesteret oss med på en reise gjennom hele vårt solsystem. Orkestersuiten er atmosfærisk og full av slående orkestereffekter som filmmusikk uten film. Hver planet har blitt gitt særegne personligheter. Vi får høre Mars – krigens budbringer, Venus – fredens budbringer, Merkur – den bevingede budbringer, Jupiter – gledens budbringer, Saturn – alderdommens budbringer, Uranus – magikeren og Neptun – mystikeren. Komponisten var svært opptatt av astrologi, læren om himmellegemenes innflytelse på mennesket. Denne musikken vil uten tvil gi deg en utenomjordisk opplevelse!

Toppensymfonikerne. Foto: Kristian Rødvand

Gustav Holst (1874–1934) var en britisk komponist. Han studerte ved Royal College of Music, London, og virket der senere som lærer. Han var blant annet svært inspirert av engelsk folkemusikk, men hadde sitt stilistiske utgangspunkt i komponistene Strauss og Wagner. Gradvis ble hans stil enklere og mer direkte, noe man kan høre i «Planetene». Gustav Holst har hatt stor betydning for utviklingen av britisk musikkstil. 

Toppensymfonikerne ledes av Nicholas Carthy, som har vært med helt siden begynnelsen i 2006. Orkesteret har gått løs på store symfoniske verk, og hvert år høstet bravur fra et engasjert og stort publikum. Flere generasjoner unge musikere har allerede hatt Toppenkurset som springbrett til videre utvikling og etterhvert karriere som profesjonelle musikere. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *