Nasjonaldrakt i ny drakt

Edvine Larssen går Nordlandsbunaden nærmere etter i sømmene i sin utstilling Vefsn/NO188 (Ja, vi elsker). Her får vi se hennes helt egne varianter av plagget.

Inspirert av tradisjonssymboler begynte i 2004/05 å se nærmere på norske tradisjonsdrakter og bunader. Hun oppdaget da at bunadsskikken ikke var særlig gammel, og at det bak ullbroderiene lå flere interessante kulturpolitiske tema. Med Nordlandsbunaden for kvinner som utgangspunkt har kunstneren og verket lagt til rette for en rekke utfordrende og aktuelle spørsmål om blant annet kulturell identitet, nasjonalisme og likestilling.

 I 2021 ble verket innkjøpt av Helgeland Museum, avd. Vefsn. Museet har en innholdsrik bygdesamling, tekstilsamling og gjenstandssamling. Mange av tradisjonsobjektene, deriblant den aller første Nordlandsbunaden, utstilles på bygdetunet på Dolstad.

Da museet åpnet i 1929 hadde lederen for museumslaget, Odin Benum, en klar visjon:

«Vi knytter tråden, den nasjonale tråden, der han gjekk av. Vi vender i alt og eit attende til det gamle for grunnlag for norsk kultur og utvikling» 

For en ny nasjon kan man forstå at det var det viktig å forankre seg i en kulturell grunnmur, og etter andre verdenskrig ble det igjen viktig å veive med det norske flagget for å hevde landets selvstendighet.

Fra 1945 til i dag har Norge gått gjennom en enorm transformasjon, ikke minst når det gjelder definisjonen av det å være norsk. Ved å plassere Vefsn/N0188 (Ja vi elsker) i denne konteksten ønsker vi å åpne opp for refleksjoner og diskusjoner omkring den norske patriotismen i dag.

Vernissasje 4. juli kl 13 på Bygdetunet. Utstillingen står ut festivaluken under Festspillene Helgeland.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *