Digital Balke – å zoome ut til et bredere perspektiv

Nordnorsk Kunstmuseum viste sommeren 2014 utstillingen Peder Balke: Visjon og Revolusjon med malerier av den norske romantikeren Peder Balke (1804–1877). I forlengelsen av denne utstillingen har vi nå gleden av å tilby Digital Balke|Divine North, som er en digital fremstilling av Balkes malerier med motiver inspirert av hans reise til Nord-Norge i 1832.

Balke var den første norske kunstneren som reiste til den nordlige delen av Norge. Han reiste hele veien langs den nordnorske kyst og besøkte blant annet Bodø, Tromsø, Skjervøy, Hammerfest, Nordkapp, Vardø og Vadsø. Fra Vadsø dro han videre til Tana for å besøke en reindriftsfamilie. Det storslåtte og dramatiske landskapet han fikk oppleve på turen var velegnet for den romantiske ånd og ga inspirasjon til de motiver han benyttet seg av gjennom hele sin karriere. 

Til den digitale fremstillingen følger et elektronisk lydverk av den Tromsø-baserte musikeren Gaute Barlindhaug, som er spesielt komponert til Balkes bilder. Lydverket går i dialog med motivene nordfra, og med sitt lavmælte kontemplative uttrykk fungerer det som et forsterkende element i opplevelsen av Balkes kunst.

Digital Balke kan du ta i nærmere øyensyn på Kul stor, Vefsn Bibliotek under Festspillene Helgeland. Det vil være offisiell åpning lørdag 5. juli kl 14:00, og det arrangeres omvisning og “Balkesnakk” hver dag fra søndag til onsdag kl. 13.00.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *