Helaften med Roy Jacobsen

Foto: Therese Jægtvik/Cappelen Damm

«På en vindstille dag i juli stiger røyken rett opp…»

Slik begynner Roy Jacobsen boka «De usynlige», en roman som føyde seg inn i ei lang rekke suksesser i et forfatterskap som knapt kan oppsummeres på halvannen time. Men på nettopp en dag i juli kommer Roy til Festspillene og bibliotekets godstoler, og i samtale med Tor Martin Leines Nordaas skal han fortelle om bøkenes liv og arbeid. Kanskje vi får vite når den femte boka om Ingrid på Barrøy er klar til å møte leserne?

– Jeg vil påstå at det blir en litterær festaften når Roy kommer til byen. Vi skal ikke bruke noen mer beskjedne uttrykk enn det, sier Leines Nordaas.

Hva: Helaften med Roy Jacobsen
Hvor: Vefsn bibliotek
Når: tirsdag 6. juli kl 19:00

Å arrangere bokbad med Roy Jacobsen var et innfall han fikk i februar.

– Jeg tenkte at det hadde vært gøy å ha en av de litterære kanonene på besøk i forbindelse med Festspillene. Også er han jo så elskverdig at han ikke har hemmelig telefonnummer, så jeg ringte bare og spurte om han kunne tenke seg å ta en tur. “Det er bare hyggelig. Jeg kan stikke innom, jeg” svarte han. Jacobsen er ofte på hytta på Dønna om sommeren, så det er kort vei i så måte å hente en Oslo-forfatter.

Leines Nordaas legger ikke skjul på at han er en stor beundrer av Jacobsens litterære arbeid.

– Han har jo en måte å uttrykke seg på som jeg som skrivende kar bare kan misunne ham, uten at jeg blir sjalu. Om du leser De usynlige er det som å lese musikk. Det er veldig vakkert, samtidig som han ikke går av veien for å ta opp steinharde temaer. For meg har han en veldig sånn overbevisningskraft. Han har peiling på det han skriver om. Han får selv meg til å bli interessert i bygging og snekring, noe som er ganske langt unna det jeg er interessert i til vanlig. Han skrive på en måte som gjør at man leer seg inn i det.

Roy Jacobsen debuterte med novellesamlingen Fangeliv i 1982, som han fikk Vesaas-prisen for. Han fikk Kritikerprisen i 1989 for novellesamligen Det kan komme noen, og han ble forfatter på heltid i 1990. Hans store gjennombruddsromanen er utvilsomt Seierherrene, som sanket ham Bokhanderprisen og en nominasjon til Nordisk Råds Litteraturpris.

Gjennom en lang karriere har det blitt en del utmerkelser. Han blant annet fått Oslo bys kunstnerpris (1994), blitt kåret til Årets Europeer (2000), fått Riksmålsforbundets litteraturpris (2003, for Hoggerne) og Nordland fylkes kulturpris.

Seierherrene og De Usynlige (2013) står i dag som hans mest kjente og populære romaner. Denne gangen er Leines Nordaas i midlertid mer interessert i å dykke ned i de ukjente sidene av Jacobsens forfatterskap.

– Jeg vil lete litt i Roy etter ting vi ikke visste fra før. Han har jo noen bøker som ikke er så kjent, blant annet På randen av Vigeland (2019), en bok å 60 sider som handler om den psykiske sykdommen til moren. Det er en perle som har blitt alt for lite omtalt, forteller Leines Nordaas, og legger til:

– Så er han jo en veldig sterk novelleforfatter. Sånne ting kommer i skyggen av Seierherrene og De usynlige. Det er naturlig, det, men en forfatter består av mer enn de bøkene han er mest kjent for.

Leines Nordaas lover et underholdende aften. Dette blir hans tredje bokbad med Jacobsen, så han vet hva han snakker om.

– Det er ingen hemmelighet at han er veldig god å scenen. Jeg er selvsagt godt forberedt, men det er egentlig bare å trykke på start. Jeg vet at dette kommer til å bli en givende kveld. Et morsomt poeng er at det er 30 år siden han slo igjennom med Seierherrene, og det er absolutt verdt en festaften.

Velkommen til litterær helaften på Vefsn Bibliotek tirsdag 6.juli klokka 19.00.

Gratis, selvfølgelig!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *