Nicholas Carthy framfører prisvinnende filmmusikk

I år som i fjor og årene før der igjen dukker dirigent Nicholas Carthy opp på Festspillene Helgeland for å holde tøylene på både åpningskonserten og Toppensymfonikerne. I år skal han også sette seg ved flygelet for å gi oss Philip Glass sitt storslåtte verk “The Hours”.

Philip Glass regnes en av de mest suksessrike og omtalte komponister innen nyere musikk i siste fjerdedel av 1900-tallet. Stykket «The Hours» er skrevet til filmen med samme navn som kom i 2002. Filmen handler om tre kvinner fra forskjellige generasjoner og måten deres liv blir sammenkoblet takket være Virginia Woolfs roman Mrs Dalloway. Den er regissert av Stephen Daldry og har Meryl Streep, Julianne Moore og Nicole Kidman på rollelisten.

Filmen ble hyllet av kritikerne, og Glass´ musikk vant BAFTA for Beste Filmmusikk i tillegg til Oscar- og Golden Globe- og Grammy-nominasjoner i samme kategori. I år får vi altså høre stykket framført i all sin prakt på Festspillene av ingen ringere enn professor Nicholas Carthy.

Hva: The Hours
Hvor: Mosjøen Kulturhus
Når: mandag 5. juli kl 21:00

Medarrangør: Klassisk Scene

Carthy er født i Bedford, England og har studert ved Guildhall School  i London og Mozarteum i Salzburg. Etter studietiden ble han Kapellmester ved Hoffteateret i Salzburg og assistent for Daniel Barenboim i Berlin. Han har arbeidet i Chicago, Paris, i Concertgebouw i Amsterdam, Bayreuther Festspiele, Orchestra della Svizzera i Italia. I dag er han professor i musikk og leder for operaavdelingen ved musikkfakultetet på University of Colorado, USA.

Han har vært gjestedirigent i en rekke store orkestre; Camerata Academica Salzburg, Mozarteum Orchester Salzburg, Königliche Hofkapelle Stockholm, Orchestra RAI di Torino, Orchestra San Carlo di Napoli, Accademia Filarmonica Roma, Orchestra Teatro Reggio Torino, Orchestra Sinfonica del Piemonte, L’Orchestra Filarmonica di Torino, Orchestra di Padua e del Veneto, Wiener Volksopernorchester, Israel Contemporary Players, Stadtorchester Winterthur, RSO Prag, Slowakische Philharmonie, Slowenische Philharmonie, Orquesta de San Sebastian und the Accademia Nazionale di Santa Cecilia di Roma.

Carthy er svært ettertraktet som leder for ungdomssymfoniorkestre, noe han har ledet i en rekke land, deriblant Østerrike, Sveits, Spania og Italia. I Norge er han heller ikke ukjent. Han har blant annet dirigert Narvik Peace Symphony og han har gjestet Toppenkurset årlig de siste femten år.

I tillegg til å være en rennomert dirigent er han også en dyktig pianist, og det er den rollen han inntar for å gi oss «The Hours». Vi har slått av en prat med Carthy for å høre hans tanker om både konserten og Festspillene Helgeland generelt. 

– Hvorfor har du valgt «The Hours» til denne konserten?

– Jeg har alltid vært interessert i filmmusikk og måten det representerer tid og sted og følelser på. Dette stykket passer godt med temaet på årets festival, så jeg tenkte det ville være en fin anledning til å spille det.

– Hva var det som tiltrakk deg ved akkurat dette stykket?

– Filmen er umåtelig kompleks på den måten at den bytter mellom forskjellige epoker. Det musikken gjør er å understøtte universalitet av følelser mellom disse epokene. Alle kvinner i sentrum av disse filmene er drevet av den samme emosjonelle drivkraft. Det er et bevis på at alle emosjoner er universelle, men måten vi uttrykker dem på er individuelle. Følgelig bruker musikken vanlige temaer hele veien gjennom, men de er uttrykt på veldig forskjellige måter. Måten Philip Glass behandler dette på er fascinerende.

– Hva kan publikum forvente seg?

– Stykket går i en «arc», som er delt inn i 11 bevegelser som går ganske kontinuerlig inn i hverandre. På samme tid er stykket både hypnotisk, ensomt, fortryllende, kontemplativt og lidenskapelig. Med andre ord kjører det gjennom hele spektret av menneskelige følelser. Philip Glass er en av de viktigste og mest populære komponistene i nyere tid. Han er minimalismens far. Dette er Glass på sitt beste. The Hours er omtrent 50 minutter langt. 

– Jeg har sett at du har dukket opp i Mosjøen fra tid til annen med dirigentpinne i hånden. Når kom du hit første gang og hva er forhistorien?

– Jeg har vært her årlig siden 2006, om jeg ikke tar helt feil. Jeg møtte Trond Wika i Narvik i 1997, og da han flyttet hjem til Mosjøen ba han meg hit for å dirigere på Toppen.

– Hva liker du mest ved Mosjøen og Helgeland?

– Alt! Trond og Franziska Wika har skapt noe fantastisk her i Mosjøen og jeg er veldig stolt over å være en del av det. Jeg elsker folket, det strålende landskapet, og bare å være her.

– Hvilke forventinger har du til Festspillene Helgeland i år og hva ser du mest fram til?

– Carl Ninian (Wika, festspillsjefen. Red. Anm.) har laget et fantastisk festivalprogram. Jeg gleder meg selvsagt til å dirigere og spille, og å skape musikk sammen med alle de talentfulle, unge musikerne i orkesteret, men jeg gleder meg også veldig til å overvære så mange arrangementer som mulig.

Nicholas Carthy skal framføre «The Hours» i sin helhet i Mosjøen Kulturhus mandag 5. juli kl. 21: 00. Stykket varer i ca. 50 minutter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *