Finsk sjamanfiolin på Kulturverkstedet

Gjør deg klar til å bli forhekset av Toumas Rounkaris magiske fiolin. “Sjamanfiolinisten” skulle aldri bli akkurat det, men misforståelsen som ga ham tilnavnet har blitt en del av hans identitet.

Finnen Tuomas Rounakari er en internasjonalt anerkjent fiolinist, komponist og etnomusikolog. Han rocker hele verden med sitt gnistrende felespill i det fenomenale folk-metalbandet Korpiklaani, som spiller over hundre konserter i året. Han er også med-grunnlegger av den finske teatergruppen Ruska-Ensemble, som ble dannet i 2010. 

Hva: Tuomas Rounakari
Hvor: Kulturverkstedet, Mosjøen
Når: torsdag 8. juli kl 20:00

Rounakari ble kjent som sjamanfiolinist etter at han ga ut sitt første solo-album titulert Shamanviolin, til tross for at tittelen i utgangspunktet ikke refererte til ham selv. Rounakari mente aldri å bli en sjamanfiolinist.

– Ideen var å ha et enmansband kalt «Shamanviolin, men da pressen begynte konsekvent å referere til meg som sjamanfiolinist. Da alle store festivaler i Finland begynte å annonsere meg som sjamanfiolinist ga jeg opp. «Shamanviolin» er fortsatt et show, men samtidig har det blitt en begrep som er relatert til alt jeg gjør. En misforståelse som har blitt en del av min identitet, forteller Rounkari på sin hjemmeside.

Rounkari begynte å spille fiolin i en alder av seks år og opptrådte for sine medstudenter på Kerava School of Music i Finland. Under sine opptredener opplevde han en transelignende tilstand der han mistet oppfattelsen av tid og sted og ble ett med musikken. Etter hvert som han ble eldre forsvant disse opplevelsene for ham og han søkte seg til annen musikk, utenfor det klassiske. Han Studerte i New York fra 1998 til 2001, der han bevegde seg mot improvisasjon, jazz og avantgarde. 

Shamanviolin-konseptet ble til som et resultat av hans studier av musikk fra sibirske sjamaner. Disse hadde en voldsom påvirkning på Tuomas´personilghet. Ved å studere disse sangene fant han sin vei tilbake til de transelignende opplevelser fra sin egen barndom. 

Toumas Rounakari får vi oppleve som en del av forestillingen «The Homeless» under Festspillene Helgeland. Vi får også muligheten til å la oss forhekse av hans sjamanfiolin i en egen konsert på Kulturverkstedet. Fra “The Homeless” har han også med seg tradisjonsjoiker Lars Heihka Blind og skuespiller og danser Elisabeth Heilmann Blind på konserten. I tillegg skal Rounakari holde en egen workshop på Toppenkurset.

Toumas Rounakari, sammen med joikeren Lars Henrik Blind og maskedanseren Elisabeth Heilmann Blind, spiller på Kulturverkstedet torsdag 8. juli kl 20:00. Dette er en opplevelse du ikke vil gå glipp av!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *