Den nye samiske vinen

ISÀK er ikke det eneste samiske bandet som står på programmet på Festspillene Helgeland. De får god support av av DJ iDJa, som skal stå for oppvarmingskonserten sammen med to andre sørsamiske artister; ÅVLA og Ramona Linnea.

«DJ iDJa» heter egentlig Markus Tronhaugen, kommer fra Bjerka og er selvlært musikkprodusent “på gutterommet». Som DJ iDJa har han bemerket seg som DJ i Sápmi de siste par årene. 

Med stor lidenskap for elektronisk dansemusikk kombinerer han urban electronica med joik. Inspirasjonen kommer fra det tradisjonelle samiske på den ene siden, og fra house og disco på den andre. Og han har klare ambisjoner med musikken.

– Målet er å vise fram joiken for et nytt publikum – på dansegulvet! 

«ÅVLA» heter egentlig Ole Henrik Lifjell kommer fra Bleikvasslia og er artist i tillegg til å være skuespiller for Åarjelhsaemien Teatere As. Gjennom et dypdykk i sine egen tilhørighet til det sør-, pite-, og nordsamisk har ÅVLA jobbet med å revitalisere og videreutvikle joiken i et samtidsrettet lydbilde. 

Mye av inspirasjonen kommer av mange timer med lytting i forskjellige arkiv med gamle innspillinger av joik fra de forskjellige områdene artisten selv har tilhørighet til. ÅVLA kombinerer joik med sang der han bruker både samiske og engelske tekster, som gjerne er politiske eller personlige. 

 Ramona Linnea har det fulle navnet Ramona Linnea Victoria Kappfjell Sørfjell. Hun har tidligere opptrådt som gjesteartist for Marja Mortensson og under Rootsfestivalen. Hennes sterke ønske om å bevare det sørsamiske språket og reindriften kommer til uttrykk i sangene hun skriver. 

– Joiken har jeg alltid hatt med meg og jeg ønsker å gi lytterne et ekte og naturlig uttrykk, sier hun. 

DJ iDJa har jobbet sammen med Ramona Linnea og Ole-Henrik i flere prosjekter. 

Sammen har de gitt ut flere singler, som «Im Veasoeh» (DJ iDJa og Ramona og Aellieh Tjaajeneh (DJ iDJa og Ole-Henrik).

Til sommeren gir trioen ut sitt debut-album, der står for produksjonen mens Ole-Henrik og Ramona står for tekst og vokal.

– Stikkord for albumet er “fresht, nytt og unikt!», lokker Markus.

Publikum kan regne med å få høre låter fra det kommende albumet under konsert på Festspillene Helgeland, som for øvrig blir en fin oppvarming før bandet tar turen til Riddu-Riddu den 17. juli. 

Trioen legger ikke skjul på at de ser fram til å opptre på Festspillene Helgeland. Vi lar Ramona Linnea få siste ord.

– Vi gleder oss mye til å varme opp for ISÁK, det blir awesome! Og det er på tide at Mussere – Mosjøen – får hørt samisk musikk live, siden byen ligger i Sør Sápmi!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *