Samisk musikkfyrverkeri på breddene til Vaapsten-Jeanoe

Det blir samisk musikkfyrverkeri av beste merke når ISÁK inntar scena under Festspillene Helgeland 2021.

Elektrojoikbandet ISÁK startet opp sine musikalske eventyr i 2017 og har siden seilt opp som et av de største navnene i Norge innenfor samisk musikk. Bandet består av frontfigur Ella Marie Hætta Isaksen, som for alvor slo igjennom da hun vant Stjernekamp, samt produsent Daniel Eriksen (Alan Walker, The Wombats) og trommeslager Aleksander Kostopoulos (Mari Boine, Moddi, Adjagas, Pil & Bue).

Hva: ISÁK
Hvor: Hotellhagen, Fru Haugans Hotel, Mosjøen
Når: onsdag 7. juli kl 21:00

ISÁK har blitt beskrevet som “det hotteste navnet innenfor samisk musikk av den innflytelsesrike Riddu Riddu-festivalen. De ble nylig kåret til vinner av “NRK Urbi” av en jury bestående av musikkdirektør Mats Borch Bugge (NRK P3) and Eirik Havelin fra NRK Urørt med flere. Bandet vant også prisen for beste nye musikk på Sami Music Awards in 2018.

ISÁK har tatt opp arven etter Mari Boine og har fortsatt i hennes spor med å utvikle og modernisere samisk musikk. Med sin spennende fusjon av tradisjonell joik, urban synth og et tekstunivers som kombinerer både engelsk og samisk flytter ISÁK grensene for hva samisk musikk kan være.

De får god support av av DJ iDJa, som skal stå for oppvarmingskonserten sammen med to andre sørsamiske artister; ÅVLA og Ramona Linnea.

«DJ iDJa» heter egentlig Markus Tronhaugen, kommer fra Bjerka og er selvlært musikkprodusent «på gutterommet». Som DJ iDJa har han bemerket seg som DJ i Sápmi de siste par årene. 

Med stor lidenskap for elektronisk dansemusikk kombinerer han urban electronica med joik. Inspirasjonen kommer fra det tradisjonelle samiske på den ene siden, og fra house og disco på den andre. Og han har klare ambisjoner med musikken.

– Målet er å vise fram joiken for et nytt publikum – på dansegulvet! 

«ÅVLA» heter egentlig Ole Henrik Lifjell kommer fra Bleikvasslia og er artist i tillegg til å være skuespiller for Åarjelhsaemien Teatere As. Gjennom et dypdykk i sine egen tilhørighet til det sør-, pite-, og nordsamisk har ÅVLA jobbet med å revitalisere og videreutvikle joiken i et samtidsrettet lydbilde. 

Mye av inspirasjonen kommer av mange timer med lytting i forskjellige arkiv med gamle innspillinger av joik fra de forskjellige områdene artisten selv har tilhørighet til. ÅVLA kombinerer joik med sang der han bruker både samiske og engelske tekster, som gjerne er politiske eller personlige. 

 Ramona Linnea har det fulle navnet Ramona Linnea Victoria Kappfjell Sørfjell. Hun har tidligere opptrådt som gjesteartist for Marja Mortensson og under Rootsfestivalen. Hennes sterke ønske om å bevare det sørsamiske språket og reindriften kommer til uttrykk i sangene hun skriver. 

– Joiken har jeg alltid hatt med meg og jeg ønsker å gi lytterne et ekte og naturlig uttrykk, sier hun. 

DJ iDJa har jobbet sammen med Ramona Linnea og Ole-Henrik i flere prosjekter. 

Sammen har de gitt ut flere singler, som «Im Veasoeh» (DJ iDJa og Ramona og Aellieh Tjaajeneh (DJ iDJa og Ole-Henrik).

Til sommeren gir trioen ut sitt debut-album, der står for produksjonen mens Ole-Henrik og Ramona står for tekst og vokal.

– Stikkord for albumet er «fresht, nytt og unikt!», lokker Markus.

Publikum kan regne med å få høre låter fra det kommende albumet under konsert på Festspillene Helgeland, som for øvrig blir en fin oppvarming før bandet tar turen til Riddu-Riddu den 17. juli. 

ISÁK, med Ramona, DJ iDJa og ÅVLA som oppvarming, spiller i hotellhagen til Fru Haugans Hotel, onsdag 7. juli. Portene åpner kl 21:00.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *