FestivalKonserterMusikkToppenkurset

Toppenkurset presenterer: Orgel i Samspill

I denne «Orgel i samspill» får vi høre Henrik Bechstrøm og Lars Notto Birkeland traktere det staselige kirkeorgelet i Dolstad Kirke

Orgel i samspill er et konsept hvor orgelet møter andre instrumenter til unike musikalske kombinasjoner. I denne konserten vil vi få høre Henrik Bechstrøm og Lars Notto Birkeland traktere det staselige kirkeorgelet i Dolstad Kirke i samspill med slagverk og strykere fra Toppenkurset.

Henrik Bechstrøm ble født i Bodø i 1996. Han begynte å spille orgel da han var 12 år, og hadde da Bjørn Andor Drage som lærer. For tiden fullfører han en mastergrad i utøvende orgelspill ved Norges Musikkhøgskole. Han har fordypet seg i orgelsymfoniene til den fransk-romantiske komponisten Louis Vierne. Han har i tillegg jobbet som instruktør på orgelkurs for ungdom, «Pilgrim i orgelsko». I 2015 mottok han Drømmestipendet, og i 2016 vant han Drømmetreffet, hvor han fikk en av sine drømmer oppfylt, som var å spille på det storslåtte orglet i Kølnerdomen. Han har bred erfaring med samspill, og har vært piano- og orgelsolist ved en rekke anledninger: Tromsø Byorkester i 2014, Bodø Harmonimusikk i 2015, Prijatno kammerorkester i 2017 og 2018, NMHs slagverksensemble i 2018 og under Kampenfestivalen 2019.

Lars Notto Birkeland er en allsidig musiker med bakgrunn som organist, dirigent, pianist og akkompagnatør. I tillegg til stillinger som kantor i Akershus Slottskirke og undervisningsstillinger ved NMH og Barratt Due musikkinstitutt har han en omfattende frilanskarriere.

Josef Gabriel Rheinberger (1839-1901) var født i Lichtenstein. Han var usedvanlig talentfull og skrev en mengde ungdomsverker. Blant de tidlige verkene finnes også musikk av stort format, slik som operaer og symfonier. Han flyttet til Tyskland og München for å studere allerede som 12 åring.  I 20 årene ble han ansatt som lærer i pianospill. Senere ble han professor i orgelspill og komposisjon. Han huskes mest for sin pedagogisike virksomhet. Hans orgelmusikk er fremdeles en del av standardrepertoaret for organister og mye av kammermusikken spilles jevnlig. Stilmessig plasserer Rheinberger seg trygt på den siden innenfor den romantiske musikken som vi omtales som «absolutt» musikk. Det betyr at musikken er nok i seg selv og ikke har et bestemt program – slik som et dikt, et bilde eller en stemning den skal beskrive. Rheinberger var høyt respektert og hadde gode venner innenfor flere av samtidens stilretninger. 

Program:

Rheinberger orgelkonsert (Henrik Bechstrøm som solist, Nicholas Carthy som dirigent)

Dave Maric «Borrowed time» – Lars Notto Birkeland og Håkon Drevland

Sofia Gubaidulina «Hell und Dunkel» – Lars Notto Birkeland

Marco Enrico Bossi «Epousailles: Méditation réligieuse»

Konsert i Dolstad Kirke torsdag 8. juli kl 18:00

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *