Jenta som ikke ville bli voksen

© Lene Marie Fossen, Untitled Chios 2017, 8090938, Courtesy WILLAS contemporary

– Da jeg var liten, ønsket jeg at jeg kunne stoppe tiden. Jeg syntes den gikk så fort. Jeg ville ikke bli voksen, jeg ville forbli barn. Men da jeg begynte med fotografi, fant jeg ut at jeg kan stoppe tiden på bildet. Det er det som gjør meg så engasjert. Det at du kan fryse tiden.

Historien om Lene Marie Fossen, jenta som ikke ville bli voksen, er en trist, sterk og viktig historie. Fossen levde et liv preget av alvorlige spiseforstyrrelser og hun vendte seg til fotokunsten i håp om å finne veien ut av sykdommen. Det har blitt til en sjelden kraftfull utstilling som settes opp på Galleria Kunstfestival under Festspillene Helgeland.

Utstillingen «The Gatekeeper» er en hyllest til fotokunstneren Lene Marie Fossen og tar for seg Fossen som kunstner. Samtidig har utstillingen personliggjort og gitt en røst til en av de dødeligste av alle psykiske lidelser, anoreksi.

Det handler om å fryse tiden, noe Fossen ville gjøre helt fra hun var 10 år gammel. Den unge jenta ville fortsette å være ei lita jente, derfor motsatte hun seg tidens lineære utvikling som skulle ta henne gjennom puberteten, og sluttet å spise for å stoppe dette. Hun valgte å være åpen om lidelsen og hun fant sin måte å uttrykke seg på gjennom fotokunst.

Lene Marie Fossen døde 22. oktober 2019, bare 33 år gammel.

The Gatekeeper består av 16 selvportretter av Fossen, bilder som på samme tid bærer preg av hennes indre konflikt og skjønnhet.

The Gatekeeper hadde premiere 17. januar 2020 på Shoot Gallery i Oslo. En stor del av fortjenesten på salget ville bli donert til en organisasjon som jobber med å forhindre spiseforstyrrelser. The Gatekeeper har blant annet blitt vist på Stiklestad Nasjonale Senter.

Utstillingen er produsert av Willas Contemporary med Ellen K. Willas, som ivaretar rettighetene til kunstnerskapet. Den er kuratert av den tyrkiske filosofen Ilgin Deniz Akseloglu, og er tonelagt med musikk av Susanne Sundfør.

Vi er stolte over å kunne presentere utstillingen på Galleria Kunsfestival under Festspillene Helgeland 2021.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *