På tide å stille klokka mot festspilltid

I kveld må du huske å stille klokka fram til sommertid!
Men, var det ikke noen som sa at det skulle bli slutt på å stille klokka?
Jo. Det var kanskje det. Men i disse koronatider er ingen planer permanente. 

Allerede i 2018 foreslo Europakommisjonen å avvikle sommertid. Fra høsten 2020 skulle vi være inne i «evig vintertid». Våren 2019 vedtok Europaparlamentet det samme, og det manglet bare et vedtak i Rådet for Den europeiske union. En ren formalitet altså. Burde de ikke ha klart å banke det gjennom?

Så kom det et virus, med navn som burde være godt kjent nå, snikende på oss. Alle «trivielle» beslutninger, som det å finne ut om man skal stille klokka eller ikke, er utsatt på ubestemt tid. Så da sitter vi her i dag. Noen må åpne opp vegguret og manuelt bevege viseren fram. Andre har kanskje et armbåndsur hvor kronen må skrus på. Har du en smartklokke skal den visst stille seg selv ca kl 02:00. Kjekt. 

I kunsten er tid et sentralt element, både i musikk, scenekunst og visuell kunst. Et fotografi prøver ofte å «fange tiden», mens man i en dans er nødt til å ha god puls og rytme. Metrikken deler musikken inn i takter, grupperer tonene, og gir oss en følelse av tid mens vi enten spiller eller hører på. Noen stykker og låter føler vi at løper av gårde, mens det i andre føles som om tiden nesten står stille. 

På Festspillene Helgeland 2021 har vi valgt oss nettopp «Tid» som tematikk. Vi ønsker å utforske den relative dimensjonen som tiden er. Er tid det samme som sekunder, minutter, timer, dager og år? Eller er tid noe helt annet? Vi skal også sammen utforske vårt forhold til tid. Hva den gjør med oss og våre liv, hvordan vi gjør oss avhengige av den, og hvordan vi kan frigjøre oss fra den. 

Vi skal se oss tilbake, vi skal se framover. Vi skal se her og nå.

De neste dagene og ukene vil vi slippe informasjon og billetter til en rekke arrangementer og utstillinger som du som besøkende kan glede deg til. Vi har plukket fram noe av det beste fra kunst- og kulturscenen på Helgeland, som vi nærmest ikke kan vente med å presentere for dere. I tillegg vil vi ta i mot spennende og makeløse kunstnere fra hele landet og fra rundt om i Europa. Sammen med våre partnere i Toppenkurset, Byfesten og Galleria Kunstfestival byr vi på åtte dager med varierte og unike opplevelser, i Mosjøen, og på hele Helgeland.

Velkommen til Festspillene Helgeland, 3. – 10. juli 2021.

Skulle man ikke ønsket tiden fram til da gikk mye raskere?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *