Høldplassen

Hvor finner man huldre? I sagn og historier fra en svunnen tid? På magiske og fortryllende steder? Eller levende blant oss hver eneste dag?

Kunstneren Aleksander Nordaas ønsker gjennom sitt mangeårige arbeid med «The Huldra» å vise den moderne huldra. I et omfattende fotoprosjekt portretteres 107 ekte huldre, i all sin renhet, styrke og sårbarhet. Opprinnelig skulle et utvalg av disse bildene stilles ut på Jacobsenbrygga i Mosjøen som del av Galleria Kunstfestival. Med strenge restriksjoner på antall mennesker samlet denne sommeren ble man nødt til å tenke alternativt. Fotokunsten blir tatt ut. Ut til de mytiske skoger, til der hvor huldra en gang gjemte seg. Hvor vinden og trærne forteller historier fra gamle dager. Ut til Høldplassen.

«The Huldra» er et fotoprosjekt av kunstneren Aleksander Nordaas. Det følger opp hans tidligere prosjekter, spillefilmen «Thale» og kortfilmen «Heim», som begge hadde huldra som en sentral skikkelse. Det startet som et rent fiksjonsprosjekt, men da arbeidet med å fotografere de over hundre kvinnene som meldte seg tok til, fikk prosjektet en langt mer menneskelig substans og dypere mening. Kvinnenes bakgrunn og motivasjon for å delta dreide seg om alt fra spiseforstyrrelser, selvskading og overgrep, til kroppspositivitet og det å skape rollemodeller for andre.

I prosjektet står regionens fauna og landskap like sentralt som huldra selv, da hun på mange måter springer ut av dette historiske landskapet. Her har hun vandret lenge før oss, sett generasjoner komme og gå – og i all sin skyhet blitt med over i vår moderne tid, hvor hun er å finne igjen i vårt blod og våre gener. For alle har vi røtter i dette landskapet, fra kyst til innland, og målet til Nordaas er å få med alle mulige aspekter ved denne landsdelen.

Galleria Kunstfestival gleder seg til å ønske velkommen til utstilling ute i naturen. Følg med for oppdateringer om prosjektet etterhvert som årets festspill nærmer seg!

2 kommentarer om “Høldplassen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *