Streetart på festspillene

Kunst i byrommet er et viktig satsningpunkt for Galleria Kunstfestival, og i sommer har de invitert en rekke gatekunstnere til å jobbe med byens tomme, går vegger. Det er Thomas Eidsaune som koordinerer streetart-artistene. Gjennom produksjonsstøtte fra Festspillene Helgeland har det vært mulig å få flere kjente artister til byen, og gjennomføre større prosjekter. 

Thomas sier at man ønsker å vise at gatekunst er noe annet enn vandalisme, og at det kan ha en stor positiv effekt på opplevelsen av byrommet. Det har vært stor interesse og samarbeidsvilje fra Vefsn kommune og huseiere i sentrum av Mosjøen. Målet er at Mosjøen skal bli en destinasjon for å oppleve gatekunst på høyt nivå.

OhNo er her i gang med et av de større prosjektene i byrommet. På veggen til Tippen kommer en fantastisk murial.

Oktober 2018 malte Marius Alexander og Tor Erik Bugge (Buggeklosser) den store hanen på veggen til Kvartal 20 på torget. Denne fikk satt streetart på agendaen i byen, og ga grobunn for videre arbeid. Prosjektet fikk mange huseiere interessert, og under Festspillene har gatekunstnerne flere vegger å boltre seg på. Blant annet Apotekveggen, Garmveggen, Trollveggen, Eurosko, Amore, Hobbybutikken, Tundrabygget og Mosjøen hotell skal få en eller flere vegger dekorert under festivalen. 

Allerede er kunstnerne godt i gang, og man kan se mye farge dukke opp på veggene i byen. Kunstnerne kommer langveis fra, og er blant de mest anerkjente i det norske streetartmiljøet. Fra Oslo er Stay One, Mars og OhNo å se rundt i Mosjøen gater, mens vi fra Trondheim har besøk av Buggeklosser og Undergod. RaskxSnar er Mosjøens representant, og det er også flere frittstående artister. 

Thomas opplever at det er stor interesse for å komme til Mosjøen. Flere har kansellert andre avtaler for å bli med på det omfattende prosjektet. Det satses på å bygge et miljø med god kontinuitet, hvor artistene skaper et kreativt kollektiv seg i mellom. Dette vil igjen skape enda bedre gatekunstprosjekter. 

Noen av gatekunstnerne stiller også ut innendørs. Her er et av Stay Ones bilder i bakgrunnen av Liv Andrea Hauges solokonsert på Kulturverkstedet.

I år er det størst fokus på såkalte murials, som er et annet ord for veggmaleri. Denne typen dekorasjon startet i kirkerom. I moderne tider er det først og fremst store lagerbygninger men ogsp restauranter som har åpnet veggene for denne typen dekorasjoner. Det vil også være mye graff å se på veggene, som er mer tradisjonell tekstgraffitti. Til neste år ønsker Thomas å skape installasjoner som i større grad kombinerer ulike kunstuttrykk. 

Festspillene Helgeland ønsker at folk vandrer rundt også utenfor de tradisjonelle galleriene, og opplever den varierte og spennende kunsten som nå er under oppføring i byen.

En kommentar om “Streetart på festspillene

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *